Убит е психологът Иван Владимиров, арестуван е негов съсед - бивш полицай

Психологът Иван Владимиров-Нав е убит във вторник, а заподозреният е негов съсед - бивш полицай, от когото Владимиров се е оплаквал многократно, включително в национален ефир.

Новината за смъртта на 45-годишният мъж беше съобщена от bTV и БНТ, където той е гостувал като събеседник.

Според БНТ - Владимиров е прострелян фатално около 22:30 ч. в жилищна кооперация на ул. "Черковна", където той е живял. Човекът е загинал на място.

Арестуван е 52-годишният извършител, който е бивш полицейски служител. Пистолетът му е законно притежаван.

Стрелбата е избухнала след пореден скандал между двамата.

Водещата на "Преди обед" по bTV Десислава Стоянова разказа, че Владимиров е споделял публично за това, че е подлаган на тормоз от страна на съседа си.

Той е разказвал, че бившият полицай си е позволявал да удари възрастен човек от кооперацията по време на общо събрание и е заплашвал с пистолет друг човек. Психологът опитвал да убеди пострадалия да потърси правата си, но той отказвал от страх.

В интервю от края на ноември 2022 г. (само 2,5 месеца преди убийството) Иван Владимиров разказва, че входната му врата е заливана с машинно масло, грес, счупени яйца и др. от въпросния съсед.

Тогава той казва, че е поискал "три вида полицейски експертизи". От МВР са се отзовали, но служителката му е казала, че е "много трудно да се освидетелства човек с ментални проблеми или да се изсели" от блока.

"Надявам се, че като вдигнем малко повече публичност, да има някакъв ефект", казва Владимиров.

Когато водещите на предаването го питат как успява да се справи с това изпитание, психологът споделя, че е търпелив човек, но се напряга от това, че всички съседи в блока са наплашени от същия човек. Разговорът през ноември 2022 завършва с призив на Александър Кадиев да се вземат мерки, защото има опасност някой да загине.

След излъчването на последните думи, водещият на bTV повтори няколко пъти един и същи въпрос към полицията и прокуратурата: "Тези хора шегуват ли се с нас?!"

Той напомни за непрекъснатите репортажи за пострадали и жертви на насилие - домашно и междусъседско - които в повечето случаи са сигнализирали за проблемите си пред МВР, без да срещнат адекватна реакция.

"Пичове, шегувате ли се с нас наистина? Ако не се вземат мерки, съжалявам, че ще цитирам Шекспир, но... тази държава ще трябва да се залости и да се приключи", каза той.

Загиналият Иван Владимиров е автор на две книги за психология. В биографията му се посочва, че има докторска степен по Психология на развитието от Университета на Лас Вегас. След 13 години в САЩ, където преподава, движи бизнес, пътува по света и пише, през 2020 г. се завръща в България, за да развива образователни и културни инициативи.

Новината за убийството на младия мъж прекъсна "Преди обед", докато водещите обсъждаха друг случай на насилие - този път срещу бившата състезателка по Киокушинкай Надя Младенова, ударена от свой колега. Вместо насилникът да бъде наказан, проверката е прекратена. Младата жена се е отказала от спорта.

Убийството на Владимиров се случва няколко месеца след подобен скандал, завършил фатално - при него загина Иво Андреев, застрелян пред дома си от свой съсед.

Живеем в лъжа. Лъжата ни убива


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украинските войски се изтеглят от някои части в Харков след руската офанзива

Президентът Зеленски отмени свои държавни визити в чужбина

13:50 - 15.05.2024
Важно днес

Университети стачкуват заради обещано, но неслучило се увеличение на заплатите

На 20 май държавните висши училища няма да отворят врати

13:12 - 15.05.2024
Живот

Какво събра Брайън Мей и Жан-Мишел Жар на една сцена

Фестивалът Starмus, който обединява науката и музиката, се провежда в Братислава

11:44 - 15.05.2024
Живот

Победата на Неделя Щонова и Наско Месечков в "Dancing Stars" раздели зрителите в социалните мрежи

Гневни реакции в социалните мрежи след финала на танцувалното шоу. Фаворитката Дара остана втора

09:50 - 15.05.2024