Убийството на транссексуална жена ден след гласуването на хомофобски закон шокира цяла Грузия Снимка: © Instagram

Жестоко убийство на една от най-известните транссексуални жени в Грузия разтърси страната и предизвика политически скандал.

Смъртоносното нападение срещу 37-годишната Кесария Абрамидзе е извършено само ден след като парламентът в Тбилиси прие закон за забрана на "LGBT пропагандата".

Абрамидзе е била намушкана с нож в апартамента си в столицата в сряда.

Министерството на вътрешните работи съобщава, че разследва „предумишлено убийство, извършено с особена жестокост и утежняващи вината обстоятелства, свързани с пола“.

Арестуван е 26-годишен мъж, който според информация в грузинските медии е бил познат на жертвата. Ако вината му бъде доказана, той би трябвало да лежи в затвора доживот.

Всичко това се случва в момент, в който мнозинството в парламента на Грузия прие т.нар. Закон за семейните ценности и защитата на непълнолетните. В него се забраняват еднополовите бракове, осиновяването на деца от еднополови двойки и извършването на транссексуален преход.

Забранява се и разпространението на информация, която е насочена към "популяризирането на LGBT".

Законодателството е пряко заимствано от Русия, която въведе сходни рестрикции преди 10 години. По подобен сценарий и в България бяха прокарани ограничения на правата на LGBT-хората под предлога за опазване на непълнолетните.

Кесария Абрамидзе е първата жена в Грузия, която признава, че е транссексуална. През 2018 г. тя представи страната на конкурса Miss Trans Star International.

Има повече от 500 000 последователи в Instagram.

Медията "Ехото на Кавказ" (част от мрежата на Свободна Европа) цитира нейни приятели, според които Кесария дълго време е търпяла връзка с мъж, който я е подлагал на тормоз.

През април тя също признава, че многократно е ставала жертва на насилие от страна на бивш партньор.

В един от случаите, по думите ѝ, тя е оцеляла само благодарение на това, че съсед се е притекъл на помощ.

Правозащитни организации правят връзка между смъртта на Абрамидзе и обществения скандал около новия анти-LGBT закон.

Насърчаването на хомофобското законодателство от страна на правителството на Иракли Кобахидзе може да допринесе за засилване на подобни престъпления.

Управляващата партия "Грузинска мечта" твърди, че промените имат за цел да опазят "мнозинството грузинци, които търсят закрила от LGBT пропагандата“.

В Грузия обаче се наблюдава ръст на насилието от хомофобски подбуди.

През 2023 г. стотици противници на правата на хомосексуалните хора щурмуваха фестивал в Тбилиси, което наложи събитието да бъде отменено.

Тази година десетки хиляди хора излязоха на шествие в столицата в подкрепа на „традиционните семейни ценности“ с участието на управляващата партия и представители на грузинската православна църква.

Жестокото убийство на Абрамидзе провокира вълна от съпричастност и политически реакции.

Грузинският проевропейски ориентиран президент Саломе Зурабишвили, която се противопостави на новото законодателство, заяви, че „ужасното убийство и трагедия трябва да събуди грузинското общество".

Представители на Европейския съюз осъдиха закона още при приемането му по-рано тази седмица, като заявиха, че той допълнително застрашава заявената цел на страната да се присъедини към ЕС.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел призова грузинското правителство да оттегли закона.

Групи за защита на правата определиха грузинското законодателство като подобно на руските закони, които сериозно ограничават правата на ЛГБТ.

Според базирания във Вашингтон мозъчен тръст Freedom House законопроектът е „изваден директно от авторитарния наръчник на Кремъл“.

През май месец тази година Грузия беше разтърсена от граждански протести, предизвикани от друг приет закон по руски образец - така нар. закон за "чуждестранните агенти". Подобен проект иска да прокара и партия "Възраждане" в България.

Закон за чуждестранните агенти или Zакон за гражданската смърт

Грузинското правителство иска да забрани опозиционната партия в страната

Депутатите се втурнаха да пишат закони за "закрила на детето" и смяната на пола


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел отговори с удар по Бейрут след масирана атака от "Хизбула"

Групировката изстреля повече от 100 ракети към Северен Израел

15:39 - 20.09.2024
Европейски дневници

ЕС ще отпусне 35 млрд. евро за Украйна

Парите са обезпечени със замразени руски активи на територията на ЕС

13:28 - 20.09.2024