Депутатите се втурнаха да пишат закони за "закрила на детето" и смяната на пола Снимка: © Булевард България

Последните дни от 50-ото Народно събрание раждат особена законодателна активност сред депутатите, а голяма част от усилията им се съсредоточиха в идеи за забрана на смяната на пола при децата - нищо, че тя на практика отдавна вече е забранена.

В парламента тече трескаво писане на промени в Закона за закрила на детето. Активността около тях започна още през август, когато от "Има такъв народ" внесоха свой законопроект, с който искат да се ограничат медицински интервенции за смяна на пола при деца. Към момента обаче такива не са разрешени така и така.

От партията на Слави Трифонов искат спешно да бъдат приети и други забрани, които засягат децата, включително:

  • "представянето пред деца на беседи със съдържание, което не съответства на разбирането за пол на физическите лица като биологична категория"
  • "представянето и/или рекламата на половата идентичност като алтернатива на биологичния пол",
  • "прилагането и/или рекламата на медицински дейности с методи или технологии за промяна на биологичния пол на деца".

Измененията, предложени от ИТН, са на практика продължение на хомофобския закон на "Възраждане" срещу т.нар. "ЛГБТ пропагандата" в училище. Забраната беше приета през август с подкрепата на почти всички партии в парламента (без ПП-ДБ) и предизвика протести от граждани и учители.

Цялата активност по тези теми идва няколко месеца преди предсрочните парламентарни избори. Сега и от ПП-ДБ се включват със свои предложения, като посочват, че действията им са в отговор именно на предложенията на ИТН. От ПП-ДБ също предлагат забрана за така или иначе неразрешената смяна на пола при децата. Но с някои изключения.

От коалицията са внесли в сряда три законопроекта, свързани с измененията в Закона за закрила на детето. Два от тях са пряко мотивирани от насрещните намерения на другите партии.

Първият текст урежда да се преустановят медицинските дейности за промяна на генотипния пол на непълнолетни лица. Но се допуска изключение - "освен в случаите, когато съществува сериозна опасност за живота или здравето им". С тази разпоредба от ПП-ДБ искат все пак законът да дава възможност за смяна на пола в ситуации на полова дисфория например или други здравни проблеми.

Предлагат се и глоби от 30 до 50 хил. лв. за медицински специалисти, които са хванати да извършват подобна процедура в разрез със закона.

Вносителите на това предложение са депутатите от ПП-ДБ Даниел Лорер, Катя Панева, Ивайло Шотев, Йордан Терзийски и Ивайло Митковски. В техния текст все пак пише, че децата имат право на "медицинска, психологическа, социална и експертна помощ" по въпроси, свързани с техния пол.

В мотивите си от ПП-ДБ признават, че операциите за пола са забранени и в "нормална политическа обстановка" подобна промяна би била излишна. Те обаче смятат, че е нужно тя да бъде разписана заради "безотговорни политически сили", които разпалват страховете на хората.

Законопроектът вероятно ще влезе за обсъждане в комисията по демографската политика, децата и семейството и ще бъде разглеждан заедно с този на ИТН. Председател на комисията е лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

От ПП-ДБ внасят и още две предложения около измененията в Закона за закрила на детето. С единия се цели децата да са защитени от "политическа пропаганда, неистини и предизборни политически и партийни действия". Формацията мотивира идеята си с "безпрецедентната политическа криза", която е довела до изостряне на политическите послания в кампаниите. А политически сили използвали платформите си за крайности, разпространяване на дезинформация и всяване на страх, пише още в мотивите.

Как точно ще биват защитавани децата от "политическа пропаганда и неистини" така и не става ясно от самия законопроект.

Пред "Булевард България" депутатът Елисавета Белобрадова, която е един от вносителите, заяви, че текстът е по-скоро символичен и цели да даде повод за разговор по тази тема.

"Законопроектът има за цел да обърне внимание на това, че всъщност нямаме никакви механизми, по които да ограничим пропагандата, която залива децата по всички официални канали било то властимащи или медии", коментира тя.

Третият проект е за онлайн закрилата на децата и предвижда въвеждането национална телефонна и чат линия.

Темата за закрила на децата изглежда поражда особено активност сред народните представители. Само в рамките на този парламент има внесени общо седем законопроекта за изменения в специалния закон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024