Протести в Берлин заради участие на руското сопрано Анна Нетребко в Държавната опера Снимка: © Getty Images

Държавната опера в Берлин защити свое решение да разреши участие на руската оперна певица Анна Нетребко - а това предизвика протести пред сградата на културния център. Протестиращите скандираха "срам" и обвиниха сопраното, че не е осъдила агресивната руска война в Украйна.

Певицата, която има руско и австрийско гражданство, трябва да гостува в Щатсопера в петък и още три вечери през септември, изпълнявайки ролята на лейди Макбет в постановката "Макбет" на Джузепе Верди. Билетите за събитието са разпродадени.

Това предизвика огромно недоволство сред редица граждани, като 37 хил. души са подписали петиция, призоваваща за отмяна на четирите представления. В протеста пред държавната опера се включиха и украински бежанци, живеещи в Берлин,

Кметът на Берлин, неговият сенатор по въпросите на културата и германският посланик на Украйна разкритикуваха операта за това, че е позволила на певицата да се завърне на нейната сцена.

Нетребко, която живее в Австрия, беше отстранена от Метрополитън опера в Ню Йорк, след като отказа да осъди войната на Путин. През март миналата година тя направи изявление по този въпрос: "Не съм член на никоя политическа партия, нито съм съюзница на някой от лидерите на Русия. Признавам и съжалявам, че предишни мои действия или изявления може да са били изтълкувани погрешно".

Въпреки това само година преди инвазията тя отпразнува 50-ия си рожден ден с гала представление в Кремъл. През 2012 г. подкрепи Путин за президент, а две години по-късно беше снимана да държи проруско знаме, след като е дарила пари на опера в окупирания украински град Донецк.

Артистичният директор на операта Матиас Шулц заяви пред берлинското обществено радио, че "трябва да внимаваме да не използваме артистите като изкупителни жертви".

Кметът на Берлин Кай Вегнер заяви, че е "много критичен" към завръщането на руската певица на берлинска сцена, като изрази съжаление, че толкова успешна в международен план изпълнителка "все още не се е разграничила ясно и недвусмислено от руската агресивна война и Путин".

Миналата година Берлинската държавна опера заяви, че Анна Нетребко се е съгласила да не участва в програмата на операта през 2022 г., но оттогава позицията ѝ се е променила. В изявление, в което обяснява решението си, берлинската опера подчертава, че е важно да се прави разлика между действията ѝ преди и след избухването на войната.

"След избухването на войната Анна Нетребко не е приемала никакви ангажименти в Русия и нейният мениджмънт ни потвърди, че все още няма планове за никакви изяви в Русия", казват от културното предприятие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

„Лигата на младите гласоподаватели“ организира дебати преди евровота на 9 юни

Първата дискусия с кандидати и младежи ще се проведе в Стара Загора

12:06 - 17.05.2024
Важно днес

Произведение на Христо Смирненски се падна на матурата по литература

Вижте кое произведение се панда на матурата по български език и литература

11:30 - 17.05.2024
Важно днес

Депутатите прекъсват ваканцията си за извънредно заседание на парламента

Решението е взето на Председателски съвет

11:23 - 17.05.2024
Текстове от партньори

Domestos става част от КвАРТал

Domestos ще разполага с мобилен санитарен контейнер в рамките на фестивалната зона

10:32 - 17.05.2024
Важно днес

Мъж подпали синагога във Франция, проявите на антисемитизъм зачестяват

Полицията е застреляла въоръжен мъж пред храма, огънят е овладян

10:30 - 17.05.2024
Живот

Покушението срещу Фицо не успя, но може ли той да убие свободните медии?

Войната на словашките власти с медиите навлезе в нова фаза

09:53 - 17.05.2024
Важно днес

НАТО не очаква руски пробив в Харков, но ситуацията остава "много трудна"

Москва е завзела 278 кв. км от украинската територия за седмица

09:45 - 17.05.2024
Важно днес

Барикадиралият се мъж в Пловдив се предаде след цяла нощ разговори с полицията

Осъденият за убийство полицай се предаде рано в петък сутринта

08:13 - 17.05.2024