Учени откриха пещери на Луната, които може да подслонят бъдеща човешка мисия Снимка: © Getty Images

На Луната съществува подземна пещера, която се намира близо до мястото на кацането на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин от мисията "Аполо 11".

Това е потвърдено от международен екип учени, които смятат, че пещерата би могла да е част от стотици други подобни образувания.

Откритието е важно, защото пещерите може да се използват за подслон на бъдещите астронавти срещу евентуални опасни явления като мощна радиация, извънредни температурни амплитуди или удари от микрометеори.

Намирането на естествена защита ще е от ключово значение за напредъка на космическите мисии, за които Луната се възприема като потенциална площадка за човешко заселване и стартова точка за пътувания до по-далечни планети.

Пещерата, която е открита от учените, се намира в т.нар. Море на спокойствието, на 400 километра разстояние от мястото, на което "Аполо 11" осъществява първото кацане с човешки екипаж на 20 юли 1969 г.

Предполага се, че ямата се е образувала от срутването на кратер за изхвърляне на лава. В същия район са открити още над 200 други пещери.

Учените са анализирани радарни измервания от орбиталния апарат на НАСА за наблюдение на Луната (Lunar Reconnaissance Orbiter) и са сравнили резултатите със сходни кратери на Земята. Откритията им са обобщени в доклад, публикуван в списанието Nature Astronomy.

Радарните данни разкриват само горната част от подземната кухина, смятат изследователите. Те предполагат, че пещерата е широка поне 40 метра и е с над 130 метра дълбочина.

Предполага се, че дъното ѝ е плоско или с наклон от не повече от 45 градуса, което ще улесни изследването ѝ на място. Голямото предизвикателство е как астронавтите да се спуснат безопасно на толкова голяма дълбочина. Възможно е да се наложи да използват приспособления за скално катерене и закрепване, както и по-дълги въжета, кабели за техниката и строителни материали. В по-далечен план би могло да се построи и товарен асансьор, казва пред CNN Пол Хейн от Университета в Колорадо, който е работили по по-ранни сходни изследвания.

Друг вариант за проникване в пещерите е да се изгради роботизиран кран за спускане на астронавти или превозни средства до дъното на кратера.

Това е първото потвърждение на съществуването на лунни пещери, за които астрономите подозират повече от 50 години.

Повечето от кухините се намират в стари лавинни полета на Луната. Предполага се, че пещери може да има и на южния полюс на земния спътник, където НАСА планира да изпрати човешки екипажи до няколко години.

Смята се, че постоянно засенчените кратери може да съхраняват замръзнала вода, която би могла да се използва както за пиене, така и за ракетно гориво.

Изграждането на бъдещи лунни убежища за хора без никаква предварителна основа би отнело много повече време и усилия. Затова откритието на пещерите е сериозен напредък. Дори да се наложи стените им да бъдат укрепвани срещу срутване, те все пак дават по-добра защита на астронавтите.

Скалите и другите материали, които може да се открият в планините, също могат да помогнат за натрупването на нови знания за Луната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024