Ученик от Русе е с Covid-19, цялата паралелка е под карантина

Първи случай на ученик с Covid-19 веднага след началото на учебната година - 16-годишно момче от Русе се е заразило, обявиха от Областния оперативен щаб. Целият клас е поставен под карантина и ще премине на дистанционно обучение.

По информация на БНТ - ученикът е от 11 клас на Математическата гимназия "Баба Тонка“. Според РЗИ-Русе момчето не проявява сериозни симптоми и е под домашна изолация. То е участвало в кратък час на класа сутринта на 15 септември заедно със своите съученици. В следобедните часове се е почувствало зле и си е направило тест за коронавирус, който е показал положителен резултат.

Учителят е дал отрицателна проба за Covid-19. Той е бил с маска и няма да бъде поставян под 14-дневна карантина, съобщи пред БНТ директорът на гимназията Галина Бобева.

"Със сигурност сме вече първото училище, което още от първия ден се оказа, че има положителна проба на болен ученик. Съответно всички мерки по плана и по преминаването на паралелката от присъствено в дистанционно обучение от утре сутринта ще стартира изцяло", каза тя.

По думите ѝ - към момента цялата паралелка е поставена под двуседмична изолация, докато РЗИ не излезе със становище. "В момента ще се обучават вкъщи. Всички останали, спазвайки всички хигиенни изисквания, продължаваме по обичайния начин", добави Бобева.

Извършва се постоянна дезинфекция на всички помещения в училището. Осигурени са и предпазни средства за всички учители и ученици.

Това се случва в първия ден от новата учебна година, в която ще се спазват строги мерки в училищата. Учениците са задължени да носят маски в закритите общи пространства като коридори и фоайета (без класните стаи). В класните стаи маските са препоръчителни, като учители, преподаващи на повече от една паралелка/клас трябва да ги носят или да разчитат на шлемове. Родители вече се обявиха против носенето на предпазни средства от страна на децата им - според тях това им влияе лошо психически.


"Маските убиват децата" и други глупости

"Майки срещу маските" или кой стои зад маските

Няма нужда сме идеални родители. Желателно е да сме осмислени родители


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Фалшиви подписи и спорове около писмото на Ювал Ноа Харари, Мъск и други за изкуствения интелект

Писмото с искане за шестмесечна пауза в света на изкуствения интелект предизвика буря от реакции

10:12 - 01.04.2023

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023