Учителски синдикат твърди, че детската „хиперактивност“ е измислица, а зад нея се крие лошо възпитание Снимка: © Getty Images

Публикация във Facebook профила на синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа" твърди, че състоянието "хиперактивност" не съществува, а проявите му са резултат от лошо възпитание.

Особено притеснително е, че подобна теза идва от организация, чиито членове на практика трябва да образоват и подкрепят тези „невъзпитани“ деца.

Затова родители на деца със Синдром на дефицит на внимание и хиперактивност (СДВХ) са изпратили писмо, за да разберат дали наистина синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ стои зад профила в социалната мрежа, разпространил обезпокоителното твърдение.

"Булевард България" се свърза с председателя на синдиката - Юлиян Петров. Той не отрече автентичността на публикацията, но, по думите му, тя била насочена към "родителите, които спекулират с диагнозата "хиперактивност", а не към тези с реална необходимост от специални грижи. Не отразявала и отношението на организацията спрямо приобщаващото образование.

Не така мислят от родителското сдружение. „Този пост нарича едно състояние, познато на науката от над сто години, "израз", и осмива трудностите и подкопава усилията на родителите на деца със СДВХ. СДВХ е официална диагноза, която се поставя от лекар, а трудностите, които произлизат от това състояние, се наблюдават във всички сфери на живота“, пишат от „Нетипичен ум - СДВХ”.

Организацията е създадена от родители на деца със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Чрез нея те се стремят да повишат информираността за състоянието в българското обществото, както и да се борят със стигмата и дискриминационното отношение към децата със СДВХ.

Тези деца имат нужда от различен подход и допълнителна подкрепа в училище, за да се развиват пълноценно.

„Те нямат нужда от допълнителния натиск на хора, които не разбират или дори не приемат състоянието на децата със СДВХ, а още по-малко знаят през какво преминават те, както и техните родители“, пишат родителите от сдружението.

Сдлужението настоява за изтриването или опровергаването на въпросния пост, а в случай, че това не е официална страница на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, искат съдействие, за да бъде тя премахната от администраторите на Facebook.

“Страницата в момента има над 4900 приятели и има потенциала да създаде отрицателни внушения по настоящия, както и по други важни въпроси, да увеличи дезинформацията в българското общество и да постигне точно обратното на това, за което Вие като Синдикат, посветен на образованието, се борите", отбелязват още родителите от сдружение „Нетипичен ум - СДВХ“.

Стъписващата публикация е с дата 30 декември и към 10 януари е била споделена 49 пъти.

Освен допуснатите правописни грешки в „модерния израз“, прави впечатление, че има немалко коментари от потребители, които са съгласни с твърдението, че зад състоянието „хиперактивност“, всъщност се крие лошо възпитание.

"Публикацията във Facebook e насочена към родителите, които спекулират с диагнозата, а не към тези, чиито деца наистина имат необходимост от специални грижи. Политиката за приобщаващо образование е приоритет за синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и ние работим много в тази посока – да се преосмисли подходът, за да стане по-ефективно", отговори пред "Булевард България" председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров.

Все пак допусна, че ако има родители, които са се почувствали засегнати от "закачката", от синдиката са "склонни да обмислят изтриване на публикацията". Малко по-късно публикацията беше изтрита.

Синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ или англ. ADHD) е официална диагноза, която засяга по-често момчета, отколкото момичетата в детска възраст.

Най-общо се изразява в трудно концентриране върху конкретни задачи и/или потребност от постоянно движение, което води до предизивкателства по време образователния процес.

Смята се, че децата в подобно състояние достигат до 5-7%. За да се преодолеят трудностите, които съпътстват СДВХ, е необходим специфичен подход и подкрепяща среда.

Това не е първата позиция на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, която буди най-малкото недоумение.

В края на август 2023 година профсъюзът постави шест искания, с които според членовете му ще се подобри дисциплината в училищата и ще се ограничи насилието над деца и учители.

Сред тях има странни предложения като въвеждане на оценка за дисциплина, да се забрани "нерегламентираната комуникация между родител и учител", да има санкции за родители, които пишат жалби срещу "образователна институция".

При всяко повдигане на тази тема обаче се напомнят основни аргументи - че наказания за нарушаване на реда в класната стая съществуват и в момента, а оценки за дисциплина нямат отношение към академичните постижения на децата. Съществуването им по време на социалистическия режим е било свързано с драстични наказания, каквито нито една модерна образователна система не прилага.

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" е вторият по големина профсъюз в образователната сфера след Синдиката на българските учители (СБУ), който се управлява от несменяемата Янка Такева.

По данни на в. "Сега" - структурата на Юлиян Петров представлява около 20 000 членове, три пъти по-малко от СБУ.


Учителски синдикат стъписа с идеи за наказания на родители и оценка "Дисциплина"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Вълната от студентски протести срещу войната в Газа достигна университетите в Европа

Студенти от Амстердам, Виена, Копенхаген, Кеймбридж и Оксфорд протестират срещу войната в Газа

09:50 - 07.05.2024
Важно днес

Путин влиза в петия си мандат и нареди учения с тактически ядрени оръжия

САЩ и повечето страни от ЕС бойкотират церемонията по формалното му встъпване в длъжност

08:55 - 07.05.2024
Важно днес

Израел установи контрол над границата на Газа при Рафах (Обновена)

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024