УЕФА има проблем с руските знамена на мачовете от Европейското по футбол Снимка: © Getty Images

УЕФА прави всичко по силите си, за да ограничи вкарването на руски знамена по трибуните за първия мач на Украйна от Европейското първенство в понеделник. Притесненията на Съюза на европейските футболни асоциации нарастнаха, след като флагът на Русия се появи по време на други мачове от първенството, включително на мача Сърбия - Англия преди ден.

От УЕФА съобщават, че охраната ще се опита да намери и премахне всички руските знамена на стадиона в Мюнхен, където Украйна ще играе футболна среща срещу Румъния в груповата фаза на Евро 2024.

Отборите на Русия са наказани да не участват в международни спортни състезания заради пълномащабната военна инвазия в Украйна.

Организаторите обаче не могат да спрат руските граждани да си закупят билети за мачовете от Евро 2024. Националният флаг на Русия беше развян на някои от първите мачове от груповата фаза, включително и по време на двубоя за откриването на първенството - Германия - Шотландия.

Няколко руски флага бяха забелязани и в агитката, подкрепяща Сърбия по време на мача срещу Англия в неделя. Там се развяваха и сръбски знамена с карта, която не зачита териториалната независимост на Косово.

Същото знаме, изобразяващо Косово като част от сръбската суверенна държава, беше изложено в съблекалнята на националния отбор на страната преди мача за Световната купа срещу Бразилия през 2022 г. Тогава ФИФА, която е организатор на турнира, започна дисциплинарно производство срещу Сърбия.

Преди началото на Европейското първенство по футбол германските власти заявиха, че искат да разрешат само внасянето на знамена на участващите отбори на стадионите и в официалните фен зони, където се излъчват мачовете. Това се разглеждаше и като защитна мярка, за да се избегнат вероятни провокации, ако бъдат изложени израелски и палестински знамена.

Макар че националните флагове не са забранени от УЕФА, според правилника на организацията ако те се показват в мачове или близо до стадиони с цел отправяне на социално-политически послания, попадат в категорията "провокативни" и могат да бъдат иззети. Съгласно указанията "провокативните материали" трябва да бъдат премахнати от охраната.

УЕФА също така има дисциплинарни правила срещу политическите послания на стадионите и може да накаже отборите, ако такива се показват от техните фенове.

През ноември миналата година европейският футболен съюз наложи глоба в размер на 15 200 паунда на шотландския футболен клуб "Селтик", след като привържениците му издигнаха палестински знамена по време на мача от Шампионската лига срещу "Атлетико Мадрид". Ръководният орган на европейския футбол счете, че демонстрацията по време на мача носи "провокативно послание с обиден характер" и санкционира тима.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

САЩ дават 5 млн. долара за информация, свързана с Ружа Игнатова

Българските власти ще ѝ повдигнат задочно обвинение

14:04 - 26.06.2024
Важно днес

Какво ни казаха ЕЦБ и Брюксел за еврозоната

България ще поиска извънреден доклад от ЕЦБ в края на годината

13:35 - 26.06.2024
Технологии

Музикални компании съдят AI стартъпи за авторски права

"Застрашават цялата музикална екосистема", казват Sony, Universal, Warner и други

12:13 - 26.06.2024
Европейски дневници

Как ПП полуизбегна ДПС в едно европейско семейство

ПП-ДБ се раздели в Европейския парламент

11:36 - 26.06.2024