АЕЦ "Запорожие" е изключена от електропреносната мрежа след руски обстрел Снимка: © Getty Images

Украинската атомна електроцентрала "Запорожие" е изключена от електропреносната мрежа, след като руски обстрел е повредил останалите електропроводи за високо напрежение и централата е останала само с дизелови генератори. Това съобщи украинската ядрена компания "Енергоатом".

Централата разполага с гориво за 15 дни, за да поддържа генераторите. Блокове 5 и 6 се превключват в студено състояние, допълват от компанията.

Съобщава се и за руски удари в градовете Кривий Рог, Суми и Харков. Тежки боеве се водят и в източните райони на Луганск и Донецк.

"Противникът се опитва да задържи временно завзетите територии, като съсредоточава усилията си върху ограничаване на действията на силите за отбрана в определени райони", каза в четвъртък генералният щаб на Украйна.

Русия атакува украинската инфраструктура като часто от продължаващата вече осем месеца война в Украйна. През последните седмици украинското население преживя прекъсвания на електрозахранването и намаляване на доставките на вода. Москва отрича, че напада цивилни граждани, въпреки че в конфликта са убити хиляди хора, милиони са разселени и някои украински градове са превърнати в руини.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024