Украинските сили поразиха руски команден пункт на военно летище в Крим Снимка: © Getty Images

Украинските военни сили поразиха руско военно летище "Саки" в Крим, като са унищожили команден пункт на руските окупатори. Новината съобщи командирът от ВВС Николай Олешчук.

През последната седмица в руските канали в Telegram се съобщава за няколко ракетни атаки на полуострова. Поставените от Русия местни власти там обаче излизат с изявления, че всички ракети са били свалени и не признават щети.

През нощта в петък край военновъздушната база "Саки" край село Новофедоровка в окупирания Крим са избухнали експлозии. Руското министерство на отбраната съобщи рано в събота, че противовъздушната ѝ отбрана е свалила ракети и дронове в серия от нощни атаки над полуострова и западната част на Черно море.

Властите в южния граничен град Белгород обявиха намеренията си да започнат да евакуират жителите си след серия от фатални украински нападения. Предложението на губернатора Вячеслав Гладков дойде ден след като през нощта при обстрел бяха ранени най-малко двама души и бяха избити стъклата на високи сгради.

Междувременно Русия продължава да атакува Украйна с ракети - като за първи път от началото на инвазията тя е използвала военна техника, доставена от Северна Корея. Новината беше съобщена първо от Белия дом, а след това и от Киев.

Британският държавен секретар по въпросите на отбраната Грант Шапс, заяви, че "ще направим така, че Северна Корея да плати висока цена за подкрепата си за Русия".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024