Украинските сили са освободили 6000 кв. км от окупираната от Русия територия Снимка: © Getty Images

Украинските сили са си върнали близо 6 хил. кв. км от контролираната от Русия територия в южната и източната част на страната. Това съобщи президентът Володимир Зеленски, докато контраофанзивата на неговите войски в Харков продължава. Основната ѝ цел е да се поеме обратно контрола над почти цялата област.

Върнатата територия от 6 000 кв. км представлява едва 1% от украинската територия, възлизаща на 604 хил. кв. км. Русия в момента притежава една пета от нея. Напредъкът обаче беше постигнат само за две седмици и предизвика изтеглянето на руските военни от почти цялата Харковска област.

Украинските войски сега са се насочили на север, като има информация, че дори са отвоювали градове чак до руската граница. Те твърдят, че само за 24 часа са освободили повече от 20 населени места. Според британското министерство на отбраната през последните дни силите на Киев са завзели територия, поне два пъти по-голяма от Лондон.

След контраофанзивата руското военно командване е спряло да изпраща нови екипи в Украйна, съобщи генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

"Настоящата ситуация в театъра на военните действия и недоверието към висшето командване принудиха голям брой доброволци категорично да се откажат от перспективата за служба в бойни условия", посочва той.

Успехът на украинците в Харковска област е довел до това руските войски да оставят много запаси от боеприпаси и други материали, съобщава вестникът "Kyiv Indepdent". Според един от анализите между 7 и 11 септември руските сили са изоставили повече от 300 превозни средства, включително танкове, самоходни минохвъргачки и камиони за снабдяване.

Междувременно базираният в Съединените щати Институт за изследване на войната заяви, че "Украйна е обърнала хода на събитията в своя полза, но сегашната контраофанзива няма да сложи край на военните действия".

В отговор на контраофанзивата Москва нанесе ракетни удари, които прекъснаха електроснабдяването и водоснабдяването в град Харков за втори път в рамките на по-малко от 24 часа.

В понеделник вечерта руският президент Владимир Путин се появи по държавната телевизия, където председателстваше среща по въпросите на икономиката, на която не спомена военната ситуация и заяви, че Русия се справя със западните санкции.

"Тактиката на икономическия блицкриг, атаката, на която те разчитаха, не проработи", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ВАС окончателно задължи "Витоша ски" да поправи Драгалевския лифт

Решението потвърждава законността на заповед от главния архитект, издадена преди 2 години

14:14 - 29.11.2023
Важно днес

Респираторни заболявания пълнят болници в Китай. СЗО казва, че засега няма нужда от ограничения

Китайските власти обясняват ръста на заболелите с отменените ковид ограничения

13:17 - 29.11.2023
Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023