Украинските сили са освободили 6000 кв. км от окупираната от Русия територия Снимка: © Getty Images

Украинските сили са си върнали близо 6 хил. кв. км от контролираната от Русия територия в южната и източната част на страната. Това съобщи президентът Володимир Зеленски, докато контраофанзивата на неговите войски в Харков продължава. Основната ѝ цел е да се поеме обратно контрола над почти цялата област.

Върнатата територия от 6 000 кв. км представлява едва 1% от украинската територия, възлизаща на 604 хил. кв. км. Русия в момента притежава една пета от нея. Напредъкът обаче беше постигнат само за две седмици и предизвика изтеглянето на руските военни от почти цялата Харковска област.

Украинските войски сега са се насочили на север, като има информация, че дори са отвоювали градове чак до руската граница. Те твърдят, че само за 24 часа са освободили повече от 20 населени места. Според британското министерство на отбраната през последните дни силите на Киев са завзели територия, поне два пъти по-голяма от Лондон.

След контраофанзивата руското военно командване е спряло да изпраща нови екипи в Украйна, съобщи генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

"Настоящата ситуация в театъра на военните действия и недоверието към висшето командване принудиха голям брой доброволци категорично да се откажат от перспективата за служба в бойни условия", посочва той.

Успехът на украинците в Харковска област е довел до това руските войски да оставят много запаси от боеприпаси и други материали, съобщава вестникът "Kyiv Indepdent". Според един от анализите между 7 и 11 септември руските сили са изоставили повече от 300 превозни средства, включително танкове, самоходни минохвъргачки и камиони за снабдяване.

Междувременно базираният в Съединените щати Институт за изследване на войната заяви, че "Украйна е обърнала хода на събитията в своя полза, но сегашната контраофанзива няма да сложи край на военните действия".

В отговор на контраофанзивата Москва нанесе ракетни удари, които прекъснаха електроснабдяването и водоснабдяването в град Харков за втори път в рамките на по-малко от 24 часа.

В понеделник вечерта руският президент Владимир Путин се появи по държавната телевизия, където председателстваше среща по въпросите на икономиката, на която не спомена военната ситуация и заяви, че Русия се справя със западните санкции.

"Тактиката на икономическия блицкриг, атаката, на която те разчитаха, не проработи", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024