Украинските сили са пробили руската отбрана на юг, Зеленски забрани преговорите с Путин Снимка: © Getty Images

Украинските сили са пробили руските отбранителни линии в южната част на страната, като същевременно разширяват бързата си офанзива на изток, завземайки още територии в анексираните от Русия територии.

В понеделник украинските части си върнаха няколко села при настъпление по стратегическата река Днепър, съобщиха украински официални лица, цитирани от "Ройтерс". Силите в южната част на страната са унищожили 31 руски танка и една многоцелева ракетна установка.

Киев постигна значителен напредък в два от четирите региона, които Москва анексира миналата седмица след т.нар. референдуми, които бяха осъдени от Украйна и международната общност като незаконни и принудителни. На изток украинските войски продължават своето настъпление, което ги накара да навлязат бавно в Луганск.

В знак на това, че украинските сили набират все по-голяма скорост на източния фронт, "Ройтерс" съобщава за колони от военни превозни средства, които са се насочили към град Лимат, за да работят по укрепването на железопътния възел там. Градът беше освободен от руските части по-рано този уикенд.

Зеленски изключва възможността за примирие

Президентът Володимир Зеленски подписа указ, с който официално обявява за "невъзможна" перспективата за каквито и да било преговори с руския държавен глава Владимир Путин.

Указът официализира коментарите, направени от Зеленски в петък, след като Путин обяви четири окупирани региона на Украйна за част от Русия.

"Путин не знае какво е достойнство и честност. Затова сме готови за диалог с Русия, но с друг руски президент", заяви той в петък.

Клауза първа от постановлението, което беше подготвено от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна на 30 септември, гласи: "Украйна реши да заяви невъзможността за водене на преговори с президента на Руската федерация Владимир Путин". Указът също така одобрява обръщението на Украйна към НАТО с молба за присъединяване към алианса по ускорен начин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022