Украинските сили удържат Бахмут, докато войниците на "Вагнер" са в "тактическа пауза" Снимка: © Getty Images

Украинските сили в Бахмут са обсадени от три страни от руските войници, но въпреки това продължават да удържат града, макар да понасят около 100-200 жертви на ден.

Според някои анализатори, причината за това е по-скоро символична и политическа, отколкото практическа. Оттеглянето от града сега, след като толкова много войници са загинали в борбата за него, би било трудна за посрещане реалност.

Институтът за изследване на войната (ISW) казва в новия си доклад, че силите на частната военна група "Вагнер" изглежда са "навлезли във временна тактическа пауза" в ожесточената битка за Бахмут. Възможно е те да изчакват пристигането на подкрепления от руски войски.

"Остава неясно дали бойците на Вагнер ще запазят оперативното си превъзходство в бъдещите руски офанзиви в града", се казва в доклада на ISW.

Руският натиск за Бахмут започна още през юли и се засили през есента, след като Москва мобилизира хиляди мъже, много от които руски затворници, подписали договор с обещание за свобода след шест месеца служба.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за CNN, че отстъплението от Бахмут ще "отвори пътя" на руските сили да атакуват съседните контролирани от Украйна градове, включително Костантиновка и Краматорск.

"Надявам се да не се налага да напускаме, но ще го направим, ако [фронтовата линия] дойде при нас", каза Дмитрий Яковенско, лекар, работещ в детската болница в Краматорск.

През последните седмици в Краматорск е сравнително спокойно, тъй като руските сили са съсредоточили основно върху Бахмут. Москва твърди, че източния град е важен като стъпка към осигуряването на сигурността в региона на Донбас - основната цел на руската война. Западът твърди, че разрушеният град няма голяма стойност и че руските сили жертват живота си, за да осигурят на Путин единствената му победа, откакто изпрати стотици хиляди резервисти в битката в края на миналата година.

По сметки на ръководителя на националната сигурност на Украйна Олексий Данилов, на всеки седем руснаци се пада по един убит украинец. Той каза, че украинските войници убиват до 1100 руснаци на ден. Западните официални лица оценяват руските жертви в Бахмут между 20 хил. и 30 хил. души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024