Украинските власти задържаха 18-годишен мъж, заподозрян за убийството на Ирина Фарион Снимка: © Getty Images

Украинските власти са задържали 18-годишен мъж, който е заподозрян за убийството на бившия депутат и лингвист Ирина Фарион.

Фарион, известна с противоречивите си кампании в защита на украинския език, беше застреляна на улица в Лвов миналия петък.

Заподозреният е бил арестуван в родния си град Днепър в югоизточната част на Украйна в четвъртък, съобщи министърът на вътрешните работи Игор Клименко в Telegram.

По думите му мъжът е наел поне три апартамента в Лвов като част от подготовката си за покушението.

„Разследващите са склонни да смятат, че стрелецът е само извършител“, допълни Клименко, намеквайки, че атаката може да е била планирана съвместно с други лица.

Възможните мотиви за нападнието, които се разглеждат в момента, включват руска връзка, социалните и политическите дейности на Фарион, както и лична неприязън към нея.

Ирина Фарион влезе в ултранационалистическата партия "Свобода" през 2005 г. и беше депутат в парламента между 2012 и 2014 г. Заемала е постът и на заместник-председател на Върховната Рада. Тя е известна и с противоречивите си изказвания относно използването на руски език в Украйна - нарича го "окупаторски".


Бившият заместник-председател на Върховната Рада Ирина Фарион е загинала след покушение


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024