Украинското фиаско на Щайнмайер: Защо Киев отказа визитата на президента на Германия Снимка: © Getty Images

Объркване, разочарование, огорчение и недоволство. Така изглежда реакцията в Германия след изненадващото решение на украинските власти да откажат да приемат посещение на президента Франк-Валтер Щайнмайер в Киев.

Несъгласието с политиката на Щайнмайер в Украйна не е новина - самият той призна, че е допускал много грешки в отношението си към Русия по време на мандата си като външен министър и се извини за това, че е пренебрегвал предупрежденията на източноевропейските държави от рисковете на руския газопровод "Северен поток II".

Това, което не разбират в Берлин, е защо се стигна до публичното унижение на Щайнмайер - дали някой не е пропуснал сигналите на Киев и какво означава това за бъдещите отношения между Германия и Украйна.

Реакциите на германските политици са разнопосочни - от открито недоволство в управляващта Социалдемократическа партия до самокритика ("Вместо да се правим на обидени, трябва да си дадем сметка колко дълбоко е разочарованието и горчивината от германската политика, и не само в Киев", както казва бившият ръководител на фондация "Хайнрих Бьол" Ралф Фюкс, близък до партията на "Зелените").

"Само онези, които нямат никаква представа от политика, може да се изненадват от този отказ. Не е нужно да го одобрявате, но той не може да учуди никого. Дори Щайнмайер", казва депутатът от "Зелените" Сара Нани.

Изненада в президентството обаче има - и тя е описана доста подробно от източници на Spiegel.

Идеята за посещение на германския държавен глава в Киев всъщност е дошла по време на обсъжданията за отдавна планирана визита на Щайнмайер в Полша. Според германската медия: полската страна е предложила идеята за пътуване до Киев, като лично Анджей Дуда е лансирал тази възможност.

Щайнмайер е приел полското предложение след кратък размисъл, като плановете са пазени в пълна тайна - организацията e преминала почти изцяло през администрацията на полския президент Дуда.

Според Spiegel, правителството на Украйна е било ангажирано почти от самото начало, тъй като то трябва да гарантира сигурността на посетителите. Изяснявани са детайли, график, маршрут.

Планът е бил Щайнмайер да се включи в делегация на полския, естонския, латвийски и литовския президенти - петимата е трябвало да се срещнат на границата между Полша и Украйна във вторник вечер, след което да отпътуват за Киев с влак и да пристигнат на сутринта в украинската столица на 13 април.

В понеделник вечер германският президент е трябвало да разговаря по телефона с Володимир Зеленски, за да обсъдят не само ситуацията в Украйна, но и пътуването. Разговорът е бил договорен няколко дни по-рано, но малко преди планирания час Зеленски е поискал отлагане, като е посочил, че е готов да разговаря при първа възможност. Решението му не е предизвикало притеснения у никого в президентската администрация - разбираемо е, че държавният глава на Украйна е зает заради военните действия.

Във вторник Щайнмайер и делегацията му заминават за Варшава с намерението за последваща тайна визита в Киев, но още преди самолетът му да излети от Берлин, се получават първите индикации, че в Киев не са съгласни. Защо - не е ясно.

Дуда и Щайнмайер се срещат във Варшава за разговор на четири очи, а междувременно опасенията за отказ от Украйна се потвърждават в двете делегации. По време на пресконференцията към двамата е отправен въпрос дали обмислят да посетят Украйна, но те не отговарят. Малко по-късно Bild публикува първата информация за отказаната визита, като съобщават, че украинската страна не смята Щайнмайер за добре дошъл, заради по-ранната му политическа линия спрямо Москва.

Германската администрация се оказва напълно неподготвена за тази развръзка - хората от екипа на Щайнмайер не разбират защо не са предупредени за отказа по-рано. Още в понеделник посланикът на Украйна Андрий Мелник е посетил президентството в Берлин, но евентуалната визита в Киев е коментирана "само повърхностно".

Екипът на полския президент Анджей Дуда също е реагирал с неразбиране и разочарование, защото изтичането на информацията явно е дошло от Украйна. Дуда се е ядосал, като е казал, че напрежението помага само на Путин, твърдят източниците на Spiegel.

В Берлин са се надявали, че и другите президенти ще откажат посещение в Киев, за да сигнализират на Зеленски, че няма да допуснат да бъдат разделяни, но в крайна сметка четиримата държавни глави на Полша, Литва, Латвия и Естония все пак заминават за Украйна.

Във вторник вечер украинският посланик Андрий Мелник съобщава пред ProSieben и Sat 1, че правителството на Украйна ще се "радва много", ако германският канцлер Олаф Шолц направи визита в Киев.

Реакциите от украинска страна също не са еднозначни: Владимир Кличко, брат на кмета на Киев, коментира пред Bild, че двете страни трябва да изграждат връзки помежду си, независимо от проблемите в миналото.

"Надявам се, че визитата на президента на Германия в Киев е само отложена и ще може да се състои в следващите седмици", казва той. Кличко посочва, че Щайнмайер наистина е направил много грешки, които са нанесли "сериозна щета на Украйна", но все пак отчита, че той е признал отговорността си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024