Снимка: © Getty Images

Объркване, разочарование, огорчение и недоволство. Така изглежда реакцията в Германия след изненадващото решение на украинските власти да откажат да приемат посещение на президента Франк-Валтер Щайнмайер в Киев.

Несъгласието с политиката на Щайнмайер в Украйна не е новина - самият той призна, че е допускал много грешки в отношението си към Русия по време на мандата си като външен министър и се извини за това, че е пренебрегвал предупрежденията на източноевропейските държави от рисковете на руския газопровод "Северен поток II".

Това, което не разбират в Берлин, е защо се стигна до публичното унижение на Щайнмайер - дали някой не е пропуснал сигналите на Киев и какво означава това за бъдещите отношения между Германия и Украйна.

Реакциите на германските политици са разнопосочни - от открито недоволство в управляващта Социалдемократическа партия до самокритика ("Вместо да се правим на обидени, трябва да си дадем сметка колко дълбоко е разочарованието и горчивината от германската политика, и не само в Киев", както казва бившият ръководител на фондация "Хайнрих Бьол" Ралф Фюкс, близък до партията на "Зелените").

"Само онези, които нямат никаква представа от политика, може да се изненадват от този отказ. Не е нужно да го одобрявате, но той не може да учуди никого. Дори Щайнмайер", казва депутатът от "Зелените" Сара Нани.

Изненада в президентството обаче има - и тя е описана доста подробно от източници на Spiegel.

Идеята за посещение на германския държавен глава в Киев всъщност е дошла по време на обсъжданията за отдавна планирана визита на Щайнмайер в Полша. Според германската медия: полската страна е предложила идеята за пътуване до Киев, като лично Анджей Дуда е лансирал тази възможност.

Щайнмайер е приел полското предложение след кратък размисъл, като плановете са пазени в пълна тайна - организацията e преминала почти изцяло през администрацията на полския президент Дуда.

Според Spiegel, правителството на Украйна е било ангажирано почти от самото начало, тъй като то трябва да гарантира сигурността на посетителите. Изяснявани са детайли, график, маршрут.

Планът е бил Щайнмайер да се включи в делегация на полския, естонския, латвийски и литовския президенти - петимата е трябвало да се срещнат на границата между Полша и Украйна във вторник вечер, след което да отпътуват за Киев с влак и да пристигнат на сутринта в украинската столица на 13 април.

В понеделник вечер германският президент е трябвало да разговаря по телефона с Володимир Зеленски, за да обсъдят не само ситуацията в Украйна, но и пътуването. Разговорът е бил договорен няколко дни по-рано, но малко преди планирания час Зеленски е поискал отлагане, като е посочил, че е готов да разговаря при първа възможност. Решението му не е предизвикало притеснения у никого в президентската администрация - разбираемо е, че държавният глава на Украйна е зает заради военните действия.

Във вторник Щайнмайер и делегацията му заминават за Варшава с намерението за последваща тайна визита в Киев, но още преди самолетът му да излети от Берлин, се получават първите индикации, че в Киев не са съгласни. Защо - не е ясно.

Дуда и Щайнмайер се срещат във Варшава за разговор на четири очи, а междувременно опасенията за отказ от Украйна се потвърждават в двете делегации. По време на пресконференцията към двамата е отправен въпрос дали обмислят да посетят Украйна, но те не отговарят. Малко по-късно Bild публикува първата информация за отказаната визита, като съобщават, че украинската страна не смята Щайнмайер за добре дошъл, заради по-ранната му политическа линия спрямо Москва.

Германската администрация се оказва напълно неподготвена за тази развръзка - хората от екипа на Щайнмайер не разбират защо не са предупредени за отказа по-рано. Още в понеделник посланикът на Украйна Андрий Мелник е посетил президентството в Берлин, но евентуалната визита в Киев е коментирана "само повърхностно".

Екипът на полския президент Анджей Дуда също е реагирал с неразбиране и разочарование, защото изтичането на информацията явно е дошло от Украйна. Дуда се е ядосал, като е казал, че напрежението помага само на Путин, твърдят източниците на Spiegel.

В Берлин са се надявали, че и другите президенти ще откажат посещение в Киев, за да сигнализират на Зеленски, че няма да допуснат да бъдат разделяни, но в крайна сметка четиримата държавни глави на Полша, Литва, Латвия и Естония все пак заминават за Украйна.

Във вторник вечер украинският посланик Андрий Мелник съобщава пред ProSieben и Sat 1, че правителството на Украйна ще се "радва много", ако германският канцлер Олаф Шолц направи визита в Киев.

Реакциите от украинска страна също не са еднозначни: Владимир Кличко, брат на кмета на Киев, коментира пред Bild, че двете страни трябва да изграждат връзки помежду си, независимо от проблемите в миналото.

"Надявам се, че визитата на президента на Германия в Киев е само отложена и ще може да се състои в следващите седмици", казва той. Кличко посочва, че Щайнмайер наистина е направил много грешки, които са нанесли "сериозна щета на Украйна", но все пак отчита, че той е признал отговорността си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална

Световноизвестен учен в областта на AI ще преподава в българския INSAIT

Проф. Люк Ван Гуул e сред водещите изследователи в сферата на самообучение и компютърното зрение