Украинските сили повредиха ключов мост край Мелитопол Снимка: © Twitter

Украинските сили са повредили ключов мост в покрайнините на южния град Мелитопол - важна цел на Киев в Запорожка област, съобщава The Guardian.

Видео на Euromaiden Press в Twitter показва, че две от опорите са били атакувани и мостът е частично разрушен от взрива, което го прави неизползваем за тежки военни машини.

Нападението идва два дни, след като Украйна порази руска казарма в града с ракети "HIMARS", които причиниха значителни щети и взеха жертви.

Засливането на украинския натиск върху руските сили в Мелитопол се провежда по сходен модел с тактиката, която бе използвана в Херсон, преди освобождаването. Киев се прицелва както в противниковата армия, така и в линиите ѝ за снабдяване - логистичните връзки към Кримслия полуостров и към окупираните от Кремъл Бердянск и Мариупол.

След като Херсон бе отвоюван, Мелитопол се счита за следващата ключова цел в южната част на страната. И двете страни съобщават, че ситуацията в Донецка област, където напоследък се водят тежки боеве около град Бахмут, е трудна, като всяка от тях твърди, че е постигнала известни успехи в отблъскването на атаките на другата.

Москва съобщава, че вече е "освободила" над 50% от територията на т.нар. Донецка народна република, докато военното командване на Киев твъди, че отбранителните сили са отблъснали руснаците в 10 зони от региона.

Украинските сили атакуваха руски казарми в окупирания Мелитопол и на Крим

Кремъл твърди, че постепенно напредва в позициите си, като в понеделник Министерството на отбраната посочи, че при настплението в областта през предишния ден са загинали 30 украински военни.

Според независимите наблюдатели обаче напредъкът в последните седмици на тежки сражения е малък, тъй като Украйна се опитва да укрепи позициите си преди фронтът да потъне в изцяло зимни условия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024