Украйна арестува желязна руда за 50 млн. долара на руския олигарх Алишер Усманов Снимка: © Getty Images

Желязна руда на стойност 50 млн. долара, за която се смята, че принадлежи на компания, свързана с руския олигарх Алишер Усманов, е арестувала Украйна, съобщи "Медуза". Количеството е 166 хил. тона руда. Акцията е на Бюрото за икономическа сигурност (БИБ), Службата на главния прокурор и Службата за сигурност на Украйна.

Според разследването дружеството, чието име не се уточнява, заедно с други руски предприятия, също свързани с Усманов, е транспортирало суровини през страната от 2021 до 2022 г., използвайки механизма "прекъснат транзит", като по този начин е заобикаляло митническите такси. Украинските власти оценяват общите щети от дейността на 118 млн. гривни или приблизително 3,2 млн. долара. Тече и разследване за укриване на данъци в особено големи размери.

Украинските власти съобщават още, че арестуваната руда е открита в няколко украински пристанища, откъдето е било планирано товарът да бъде транспортиран до Русия.

Киев многократно е заявявал от началото на войната през февруари, че руските войски изнасят ресурси от окупираните територии, включително зърно. Освен това през втората половина на юли компанията собственик на металургичния комбинат "Азовстал" в окупирания Мариупол обвини Русия в незаконен износ на стомана на стойност 600 млн. долара. По-късно стана известно, че руснаците изнасят и слънчоглед от Украйна.

Алишер Усманов заема 7-мо място в класацията на най-богатите руснаци според списание "Форбс". Към декември 2022 г. състоянието му се оценява на 11,5 млрд. долара. Европейският съюз наложи санкции срещу бизнесмена няколко дни след началото на руската инвазия в Украйна. През март Съединените щати и Великобритания също му наложиха санкции. Допреди няколко години Усманов държеше част от собствеността на английския футболен отбор от Висшата лига "Арсенал", но продаде дяловете си преди войната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024