Украйна ексхумира десетки тела, най-малката жертва е момиченце на една година Снимка: © Getty

Украинските власти съобщиха снощи, че са ексхумирали телата на десетки хора, включително цивилни граждани и едногодишно бебе, за да определят причините за тяхната смърт, след като руските войски се оттеглиха от два наскоро освободени града в източната част на Донецка област, предаде Ройтерс.

"Това са местни цивилни граждани и наши защитници, военнослужещи от въоръжените сили", заяви областният управител на Донецка област Павло Кириленко.

До него съдебни лекари в бели костюми работеха в един от обектите в гробището в Лиман, което беше отвоювано от руските сили на 1 октомври.

В града са ексхумирани телата на 55 души, включително цивилни.

Главният прокурор на Украйна обяви, че на гробището в Нова Масляковка властите са преброили 110 изкопа, в които има гробове, включително и на деца.

"Най-малкото е момиченце само на една година - се казва в изявление, публикувано на уебсайта на службата. - Тя е погребана заедно с цялото си семейство".

Предварителни резултати от изследването на ексхумираните тела показват, че смъртта е настъпила в резултат на наранявания от експлозиви, снаряди и куршуми.

"Не изключваме и изтезания, особено сред цивилните жертви", каза Кириленко, но само съдебните медицински експерти ще могат да кажат със сигурност.

Прокуратурата заяви още, че на друг обект в град Святогорск са ексхумирани 34 тела, като по някои от тях е имало следи от насилствена смърт, включително огнестрелни рани, фрактури на ребрата и черепа, наранявания от мини и експлозиви.

Украинските власти неведнъж са обвинявали руските войски в извършване на жестокости в окупираните територии. Москва отрича обвиненията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024