Украйна иска обяснение защо почетен гражданин на Русия участва в "Белият лотoс" Снимка: © Getty Images

Сръбският актьор Милош Бикович, който от 2021 г. е почетен гражданин на Русия и подкрепя действията на Москва в Украйна, няма място в сериала на HBO "Белият лотoс". Това обяви Министерството на външните работи на Украйна след новината, че Бикович ще е част от актьорския състав на третия сезон на хитовата продукция.

"Милош Бикович, сръбският актьор, който поддържа Русия от началото на пълномащабната инвазия, сега ще играе главна роля в сериала “Белият лотoс”. Вие можете ли да работите с човек, който подкрепя геноцида и нарушава международното право?", питат HBO от министерството в свой пост в социалната мрежа X.

От HBO все още няма официален отговор след острата позиция на украинските власти.

Снимките на третия сезон на "Белият лотoс" трябва да започнат през февруари в Тайланд, а премиерата се очаква през 2025 г.

Всичко, което знаем за "Белият лотос" сезон 3

От години 36-годишният Милош Бикович снима основно в Русия, определя себе си като мост между руската и сръбската култура, носител е на най-високото руско отличие в тази област, а от три години е и почетен гражданин на Русия.

Руският паспорт му е връчен лично от президента Владимир Путин на тържествена церемония през 2018 г. Тогава в Instagram актьорът написа: "За мен е голяма чест да кажа, че Русия е моята родина".

Според украинските власти освен че подкрепя руския режим, Бикович е снимал няколко пъти в незаконно анексирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим.

През 2019 г. се появи информация, че актьорът е получил забрана за влизане в Украйна.

"Не съм получавал нито някакъв писмен документ, нито обяснение за това. Името ми се появи в сайта "Миротворец", което вероятно е свързано с това, че съм бил на полуостров Крим", коментира тогава актьорът.

Според сръбските медии в следващите няколко месеца Бикович може и да не се върне в Русия - причината е, че в началото на годината той стана баща, а бебето се появи на бял свят в Сърбия.

В България сърбинът е познат най-вече с ролята си на Мараш в сръбския сериал "Южен вятър".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024