Украинската армия в Донбас в момента преживява особено тежко време. Тя е изправена пред огромно руско превъзходство, а украинците са особено загрижени за огневата мощ на артилерията.

Военен репортер на Rolling Stone наскоро преброи близо 500 ракети, изстреляни по една позиция за кратък период от време – това е огромно количество. Според правителството на Украйна, страната губи 100 човека дневно. Но вместо да отговорят на атаките на руската артилерия с бърз ответен огън, ръцете на войниците са вързани – липсват не само оръжия, но и боеприпаси.

Скорошни снимки показаха безкрайна редица от руски танкове Т-80, направени уж в Московска област. Вероятно много скоро те ще се движат през Украйна.

Търсенето на тежки оръжия от страна на Киев се повтаря непрекъснато и се превърна в нещо като мантра на войната.

Наскоро Михаил Подоляк, съветник на президента Владимир Зеленски, представи впечатляващ списък с желания. За да сложи край на войната, страната му се нуждае от 1000 гаубици с калибър 155 мм, 300 ракетни установки, 500 бойни танка, 2000 бронирани превозни средства и 1000 дрона.

Това са огромни числа. За сравнение, САЩ досега обещаха да доставят 108 гаубици M777 от същия калибър, заедно с 200 000 патрона. Канада и Австралия също искат да доставят заедно десет М777. Общо Западът е обещал и 300 артилерийски системи.

Съществува обаче значително несъответствие между обещаните системи за залпов огън и исканията на Киев. Обещаните на Украйна са около 50.

270 са твърдо обещаните танкове, Украйна иска 500.

Предисторията на списъка на Подоляк не е съвсем ясна, но фактът е, че много тежки оръжия досега са били само обещани, но не и доставени.

Исканията на Киев надхвърлят възможностите на много страни членки на НАТО, в някои случаи значително.

Дори американската армия вероятно не би могла да покрие цялото това военно искане.

Немската армия разполага с малко над 250 активни Leopard 2 - основните бойни танкове на Бундесвера. Германия и Великобритания ще дадат някои от системите си за залпов огън - MLRS (Multiple Launch Rocket Systems), САЩ също са обещали, но исканите от Украйна 300 броя биха били около половината от арсенала на САЩ. 1000-те гаубици грубо отговарят на целия американски арсенал. Пентагонът разполага и с около 500 M777.

Ако Западът реши да достави тези количества тежко въоръжение, това ще бъде възможно само с общи усилия.

На среща на 7 от лидерите на НАТО вчера, организирана от премиерите на Дания и Нидерландия в официалната резиденция на нидерландския премиер Марк Рюте в Хага, полският премиер Матеуш Моравецки разкритикува досегашната подкрепа за Украйна.

Моравецки отново призова да бъде изпратено повече и по-тежко въоръжение. "Не сме направили достатъчно, за да защитим Украйна, да подкрепим украинския народ, да защитим тяхната свобода и суверенитет. И ето защо ви призовавам, моля ви да направите много повече за доставките на оръжия и артилерия на Украйна", каза Моравецки. "Къде ще е доверието в нас, ако Украйна падне? Можем ли да си представим, че Украйна ще падне и ние ще се върнем обратно към всичко постарому? Надявам се, че не можем", добави той.

Прави впечатление, че в сравнение с миналата седмица, списъкът с въоръженията, изисквани от Киев, се е удължил значително. Алексей Арестович, друг съветник на Зеленски, призова за 60 ракетни установки, които биха били достатъчни, за да отблъснат руските нашественици.

И така, откъде идват тези високи изисквания за военна помощ?

От една страна, нервите в Киев трябва да са на ръба, предвид големите загуби. Но туитът на Михаил Подоляк може да има и тактически причини. В сряда, под председателството на американския министър на отбраната Лойд Остин, министрите на отбраната на НАТО ще се срещнат в Брюксел, където ще бъдат обсъдени и по-нататъшните доставки на оръжие. Вероятно дългият списък с желания трябва да послужи като аргумент за тази среща.

Мотив могат да бъдат и по-далечните военни цели, формулирани от президента Зеленски. Той ясно изрази желанието си да завоюва отново Кримския полуостров, който Русия анексира незаконно през 2014 г. Ако украинската армия получи подходящо оръжие, тя може да освободи територията, казва държавният глава.

Военни анализатори предполагат, че реалните нужди на Украйна са под последните обявени числа. В това смисъл искането на Подоляк е насочено повече към представителите на международната политика и по-малко към военните.

Подобно тактическо изчисление при съставяне на списъци с желания за оръжие обаче не би било без риск и би могло да бъде за сметка на доверието в информацията, предоставена от Украйна.

Едно е сигурно - обещаното от Запада досега въоръжение няма да е достатъчно, за да даде възможност на Украйна да защити територията си в дългосрочен план. Следователно е разбираемо, че Украйна регистрира значително по-високо търсене. И ако пренебрегнем липсващата помощ от България, то все още има много потенциал в международен план.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Важно днес

Червеният пират и други приказки: ГДБОП обяви и Габриел за заплашена

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024