Украйна очаква победа над Херсон преди края на ноември, но Русия се опитва да я превърне в "ничия земя" Снимка: © Getty Images

Операцията по освобождаването на Херсон - една от незаконно анексираните от Москва украински области, може да приключи до края на ноември. Това заяви ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов в интервю пред американското издание "Драйв", цитирано от руската служба на Би Би Си.

Той каза, че в момента в града се намират "най-подготвените и боеспособни" руски части, повечето от които са десантчици, както и специални части и морски пехотинци. По негови сметки броя на руските войници в Херсонка област е от 40 хил. души.

В отговор на предположението, че заради Херсон ще има кървави боеве, Буданов каза: "Опитваме се да го избегнем, доколкото можем, но не можем да го направим без да се борим".

Началникът на главното управление на военното разузнаване на Украйна посочи също, че украинските въоръжени сили планират да обкръжат града и да изолират разположените там войски, като в областта се водят боеве всеки ден.

Той смята също, че още през следващата година Русия може да използва ирански балистични ракети с малък обсег Fateh-110 и Zolfaghar срещу Украйна - факт, който Кремъл продължава да отрича. Според Буданов заплахата от иранските балистични ракети е сериозна, тъй като те "за разлика от руските са доста точни, имат много висока скорост и тези качества са доказани в бойни условия".

Войната в Украйна продължава вече 8 месеца.

Мащабна атака срещу Севастопол

Междувременно в събота назначеният от Москва губернатор на анексирания Севастопол Михаил Развозжаев съобщи, че украинските въоръжени сили са предприели "най-мащабната атака срещу Севастопол" от началото на войната. Става въпрос за атака с дронове, като по думите на Развозжаев всички са били открити и унищожени.

Държавен служител заяви също, че властите са решили да затворят достъпа на цивилни лица до камерите за външно наблюдение, за да предотвратят публикуването на кадри от нападения срещу различни обекти и работата на системите за противовъздушна отбрана.

Още развития от фронта

Областната администрация на Днепропетровск съобщи, че областта е била обстрелвана от руската армия, като най-големи щети е понесъл град Никопол, който се намира на километри от окупираната от Москва Запорожка атомна електроцентрала. По данни на местните власти е ранен 39-годишен мъж, нанесени са щети по многоетажни къщи, няколко магазина, хотели, автобусна спирка, газопровод и по електрическата мрежа.

Продължава обстрелът на фронтовата линия в Николаевска област. Ръководителят на местната администрация Виталий Ким каза, че руските войски са обстрелвали Широковския район през нощта и сутринта около 05:30 ч. Няма жертви, но няколко сгради са разрушени и повредени.

Областната администрация на Донецк съобщава, че в петък в региона са загинали трима цивилни и са били ранени осем души.

И в Херсон. Според Генералния щаб на украинските въоръжени сили от региона е изтеглено медицинско оборудване и лекарства, за да може руските сили направят района необитаем.

"Окупаторите са решили да затворят медицинските заведения в градовете, да изземат медицинското оборудване, линейките, всичко. Те оказват натиск върху лекарите, които все още са останали...Русия се опитва да превърне Херсонска област в ничия земя", заяви украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно видеообръщение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024