Украйна отпразнува връщането на Лиман: "Градът е напълно прочистен" от руски сили Снимка: © Getty Images

Ключовият град Лиман е "напълно прочистен" от руските сили. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в неделя - ден, след като Москва съобщи, че войските ѝ са решили да се изтеглят от града, разположен в Донецка област, който държаха окупиран в продължение на месеци.

"От 12:30 ч. Лиман е напълно прочистен", каза Зеленски в кратък видеоклип, качен в канала му в Telegram.

Победата на украинците се оказа съкрушително поражение за Кремъл. Лиман падна през май в плен на руските сили, които го използваха като логистичен и транспортен център за операциите си в северната част на Донецка област. Превземането му е най-голямата победа на Украйна на бойното поле след контраофанзивата в североизточната част на Харковска област миналия месец.

Президентът Зеленски обеща още бързи успехи в Донбас, който обхваща Донецка и Луганска област, които до голяма степен в момента са под руски контрол.

"През изминалата седмица броят на украинските знамена в Донбас се увеличи. След седмица ще бъдат още повече", каза той във видеообръщението си.

В изявление от неделя сутринта въоръжените сили на Украйна съобщиха, че през последното денонощие техните самолети са нанесли 29 удара, при които са унищожени оръжия и зенитно-ракетни комплекси, а сухопътните войски са поразили командни пунктове, складове с боеприпаси и зенитно-ракетни комплекси.

Руските сили са изстреляли четири ракети и са нанесли 16 въздушни удара и са използвали произведените в Иран безпилотни летателни апарати "Шахед-136", за да атакуват инфраструктурата, се съобщава в изявлението на Украйна.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че връщането на Лиман ще създаде нови проблеми за руските военни: "Много сме окуражени от това, което виждаме в момента", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024