Украйна поиска от Вашингтон ракети с обсег от 297 км, засега САЩ отказват

Украйна води ускорени преговори със САЩ за доставката на ракети с голям обсег.

Това каза високопоставен сътрудник на президента Володимир Зеленски.

"За да отслабим драстично ключовото оръжие на руската армия - артилерията, която те използват сега по фронтовите линии - ние се нуждаем от ракети, които ще разрушат техните складове", заяви президентският съветник Михайло Подоляк за украинска телевизия.

Той каза още, че само на окупирания от Русия Кримски полуостров има над 100 артилерийски склада.

"Затова, първо, преговорите вече се водят. И второ, преговорите напредват със забързан ритъм", посочи Подоляк, без да даде повече детайли.

Украйна получи обещания за модерни западни танкове и очаква доставката и на изтребители, за да отблъсне руските сили, както и да деокупира териториите, завзети от руските нашественици след 2014 г.

Украинският президент също заяви по време на снощното си видеообръщение, че Украйна иска да предотврати руските атаки срещу жилищни зони и цивилни.

"Украйна се нуждае от ракети с голям обсег, за да лиши окупатора от възможността да разполага своите ракетни установки далеч от фронтовата линия и да разрушава украински градове", каза той.

Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от американски ракети ATACMS, които имат обсег от 297 километра.

За момента Вашингтон отказва да достави оръжието.

В същото време според новата сводка на "Института за изследване на войната" (ISW) конвенционалните руски сили вероятно ще заменят изтощените сили на групата "Вагнер", за да поддържат офанзивата в Бахмут, след като офанзивата достигна кулминацията си с превземането на Соледар около 12 януари.

Нападението на "Вагнер" над Бахмут вероятно е кулминирало с нейното нахлуване в Соледар. Силите не са постигнали значителни победи от превземането на Соледар около 12 януари. Конвенционалните руски части сега участват в боевете в Бахмут, за да съживят руската офанзива там.

Бойни кадри, публикувани на 20 януари, показват, че руските въздушнодесантни сили действат около Бахмут с руска BMD-4M - нишова механизирана техника.

Руското министерство на отбраната все по-често съобщава, че от началото на януари т.г.. руските сили действат в района на Бахмут, което сочи, че конвенционалните руски сили се увеличават и дори може би заменят вероятните кулминационни сили на "Вагнер" в района.

Последните са дали тежки жертви в Бахмут от есента на 2022 г. ISW се позовава на анонимен американски служител, според когото към 5 януари от силите на групата има повече от 4100 смъртни случая и 10 000 ранени, включително над 1000 убити между края на ноември и началото на декември край Бахмут.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024