Украйна поиска от Вашингтон ракети с обсег от 297 км, засега САЩ отказват

Украйна води ускорени преговори със САЩ за доставката на ракети с голям обсег.

Това каза високопоставен сътрудник на президента Володимир Зеленски.

"За да отслабим драстично ключовото оръжие на руската армия - артилерията, която те използват сега по фронтовите линии - ние се нуждаем от ракети, които ще разрушат техните складове", заяви президентският съветник Михайло Подоляк за украинска телевизия.

Той каза още, че само на окупирания от Русия Кримски полуостров има над 100 артилерийски склада.

"Затова, първо, преговорите вече се водят. И второ, преговорите напредват със забързан ритъм", посочи Подоляк, без да даде повече детайли.

Украйна получи обещания за модерни западни танкове и очаква доставката и на изтребители, за да отблъсне руските сили, както и да деокупира териториите, завзети от руските нашественици след 2014 г.

Украинският президент също заяви по време на снощното си видеообръщение, че Украйна иска да предотврати руските атаки срещу жилищни зони и цивилни.

"Украйна се нуждае от ракети с голям обсег, за да лиши окупатора от възможността да разполага своите ракетни установки далеч от фронтовата линия и да разрушава украински градове", каза той.

Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от американски ракети ATACMS, които имат обсег от 297 километра.

За момента Вашингтон отказва да достави оръжието.

В същото време според новата сводка на "Института за изследване на войната" (ISW) конвенционалните руски сили вероятно ще заменят изтощените сили на групата "Вагнер", за да поддържат офанзивата в Бахмут, след като офанзивата достигна кулминацията си с превземането на Соледар около 12 януари.

Нападението на "Вагнер" над Бахмут вероятно е кулминирало с нейното нахлуване в Соледар. Силите не са постигнали значителни победи от превземането на Соледар около 12 януари. Конвенционалните руски части сега участват в боевете в Бахмут, за да съживят руската офанзива там.

Бойни кадри, публикувани на 20 януари, показват, че руските въздушнодесантни сили действат около Бахмут с руска BMD-4M - нишова механизирана техника.

Руското министерство на отбраната все по-често съобщава, че от началото на януари т.г.. руските сили действат в района на Бахмут, което сочи, че конвенционалните руски сили се увеличават и дори може би заменят вероятните кулминационни сили на "Вагнер" в района.

Последните са дали тежки жертви в Бахмут от есента на 2022 г. ISW се позовава на анонимен американски служител, според когото към 5 януари от силите на групата има повече от 4100 смъртни случая и 10 000 ранени, включително над 1000 убити между края на ноември и началото на декември край Бахмут.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024