Украинските сили поразиха два от скъпите военни самолети на Русия Снимка: © Getty

Украински сили са нанесли поражения върху два от най-скъпите руски военни самолети. Руснаците изглежда са изгубили своя разузнавателен самолет А-50 в небето над Украйна, а друг самолет е бил повреден, съобщават няколко руски и украински военни канали в Telegram.

Новината беше частично потвърдена от генерал-лейтенант Николай Олешчук, който командва украинските военновъздушни сили, както и от правителствени източници, цитирани от изданието "Украинска правда".

В неделя вечерта украинските сили са нанесли удар по руския разузнавателен самолет А-50 над Азовско море, съобщават обществената украинска телевизия Suspilne, позовавайки се на свои източници. Според тях А-50 е бил ударен около 21:00 ч. вечерта местно време близо до Кириловка в Запорожка област. След това самолетът е изчезнал от радарите и е спрял да отговаря на заявки от тактическата авиация.

Междувременно друг удар е повредил руския самолет Ил-22, който също е изчезнал от радарите край Керч. Двете летателни средства са били в различни части на Украйна - А-50 е оперирал в Запорожие, а Ил-22 в Херсонска област - на разстояние от около 150 км един от друг.

Руският военен блог Fighterbomber потвърди унищожаването на А-50.

"Трагедията винаги си е трагедия. Особено когато е в такъв мащаб. Най-вероятно няма да разберем кой е виновен за смъртта на пилотите", се казва в кратко съобщение.

Малко по-късно украински официални лица потвърдиха за случилото се.

"Около 21:00 ч. украинските части извършиха атака срещу два самолета на руските въздушно-космически сили, като конкретно се насочиха към самолет за ранно предупреждение и управление А-50 и транспортен самолет Ил-22, които се намираха над Азовско море", заяви Юрий Мисяхин, заместник-ръководител на Комисията по национална сигурност към украинския парламент.

В същото време друг провоенен канал в Telegram - "Рыбарь" отбеляза, че ако унищожаването на А-50 се потвърди, "това ще бъде още един черен ден за руските военновъздушни сили". Той припомни, че самолети от този тип не са много. Смята се, че Москва разполага само с девет или 11 такива, като всеки самолет се обслужва от 5 пилоти и може да струва до 500 млн. щатски долара.

От началото на войната в Украйна Русия не беше губила нито един А-50, но през февруари 2023 г. подобен самолет беше повреден от дронове и беше изпратен за ремонт в Таганрог.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024