Украйна порази най-големия петролен склад в окупирания Крим и още развития от войната Снимка: © X

Украинските сили атакуваха най-голямото петролно депо в окупирания Крим. Следствие на атаката е възникнал огромен пожар в склада и са се чули мощни експлозии. Информацията беше потвърдена от Генералния щаб на украинските въоръжени сили

Местните власти също казаха, че подобен инцидент има, но те съобщиха единствено за "пожар в петролното депо във Феодосия". Службите за спешна помощ са на място. Към момента няма информация за жертви или пострадали.

Каналът в Telegram "Astra" уточнява, че удареният обект е Морският нефтен терминал, който по-рано през март също беше мишена на атаки. Тогава четири дрона удариха депото, като повредиха главния тръбопровод за гориво и предизвикаха пожар, който горя повече от час.

Феодосийският терминал е най-големият в Крим за обработка на петролни продукти, като има само още един подобен такъв в Севастопол. Съоръжението "се е използвало по-специално за снабдяване на руската окупационна армия", посочват украинските власти. Колко големи са щетите след удара предстои да стане ясно.

След избухването на пожара руските власти във Феодосия обявиха извънредна "техническа" ситуация, предава "Reuters". По разкази на очевидни поне няколко цистерни в склада горят.

Руското министерство на отбраната не е коментирало случая. Вместо това то обяви, че през изминалата нощ противовъздушната отбрана на Русия е унищожила 21 украински дрона, 12 от които над Кримския полуостров. Шест безппилотни летателни апарата са били свалени над Курска област, а другите - над Белгородска, Брянска и Воронежка област.

Още помощ от Нидерландия

В неделя нидерландският министър на отбраната Рубен Брекелманс беше на необявено посещение в Киев. От украинската столица той обяви, че страната му ще инвестира 400 млн. евро в съвместна инициатива с Украйна за разработване на модерни безпилотни самолети.

Брекелманс също така за първи път официално потвърди, че първите нидерландски F-16 вече са в Украйна. Той допълни, че обещаните 24 самолета ще бъдат доставени през следващите месеци.

Тази подкрепа идва във важен момент за Киев. Страната е изправена пред непрекъснат натиск от руските сили в източната си част. Инициативата за 400 млн. евро ще помага в направата на наблюдателни, отбранителни и нападателни дронове.

Около половината от инвестицията за разработката ще остане в Нидерландия, а останалата част ще бъде разпределена между Украйна и други държави. Ако проектът се окаже успешен, могат да бъдат отпуснати допълнителни средства за разширяване на производството.

Загина критик на Кремъл

Боевете в Източна Украйна взеха още една жертва. Руският опозиционен активист Илдар Дадин беше убит, съобщиха негови приятели.

Дадин е един от големите критици на Кремъл. Той стана известен с упоритостта си да организира мирни протести, докато политическите репресии в Русия се засилваха.

През 2015 г. беше осъден на две години и половина затвор в родината си за многократни митинги срещу правителството. Неговата присъда беше обявна след вкарването на нов закон, който бързо беше наречен "Законът на Дадин". Съгласно него многократното участие в подобни митинги е наказуемо престъпление.

Опозиционерът беше вкаран в затвора, а веднага след това започна гладна стачка. Там е подлаган на мъчения почти всеки ден. Разказва за тях публично в писма до тогавашната си съпруга. След 15 месеца присъдата му е отменена и той е освободен.

През 2023 г. Дадин отива в Украйна и се присъединява към руския доброволчески корпус, за да подкрепи украинците в защитата им срещу руските окупатори.

Активистът е бил убит по време на боеве в североизточната украинска област Харков. Засега няма други подробности около смъртта му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нов временен зам.-кмет ще отговаря за строителството в София

Никола Лютов временно ще отговаря за ресор "Обществено строителство"

20:06 - 07.10.2024
Важно днес

България не може да отлага повече решенията за Плана за устойчивост, ако иска втори транш

ЕК започва оценка на реформите, които в България закъсняват

17:27 - 07.10.2024
галерия

Не магия, а наука - вселената зад L'Oréal Paris

Науката зад козметиката беше във фокуса на първото регионално събитие на L'Oréal Paris за балканския регион, Skincare Science, което на 30 септември събра в Белград водещи инфлуенсъри, журналисти и посланици на марката от Балканския полуостров. 

17:02 - 07.10.2024
Важно днес

Управляващите в Грузия опитват да свалят прозападния президент

Все по-проруската партия "Грузинска мечта" опитва втора процедура за импийчмънт

15:39 - 07.10.2024
Култура

За трета поредна година National Geographic ще избере най-добрите фотографи във Фотоконкурс 2024

Специалният гост на вечерта – Естер Хорват, изследовател на National Geographic и фотограф, ще сподели забележителния си опит и талант в лекция на тема „Звезди в полярна нощ“.

14:44 - 07.10.2024