Украйна свали собствен дрон над Киев Снимка: © Getty Images

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили свой дрон, след като са загубили контрол над него в небето над Киев в четвъртък. Това се случва, след като поредица от експлозии разтърси столицата, както и на фона на повишено напрежение и опасения, че Русия ще атакува заради инцидент с дрон в Кремъл предишния ден. Москва твърди, че е имало опит за убийство на Владимир Путин, докато Украйна отрича да има нещо общо. Институтът за изследване на войната в САЩ съобщи, че дроновете над Кремъл вероятно са руска инсценировка.

Андрий Ермак, началник на щаба на президента на Украйна, първоначално заяви, че е свален вражески дрон над столицата. По-късно обаче военновъздушните сили уточниха, че машината е украинска и е била унищожена, за да се избегнат „нежелани обстоятелства“. Не се съобщава за жертви и пострадали при инцидента.

В изявление на ВВС на Украйна се казва, че произведеният в Турция дрон Bayraktar TB2 е изпълнявал планиран полет, когато е „загубен контрол“, затова въоръжените сили са решили да използват „мобилни огневи групи“, за да унищожат самолета.

‚Жалко е, но това е технология и такива неща се случват“, заявиха от военновъздушните сили. „Вероятно става въпрос за техническа неизправност. Причините се установяват… няма жертви или пострадали.“

Безпилотният самолет е бил забелязан да лети над Киев по-рано вечерта в четвъртък (местно време). Видеозаписи и снимки, публикувани в социалните мрежи, показаха хора, бягащи в опит да се прикрият от безпилотния самолет, прелитащ над тях. Вижда се още как боеприпас удря безпилотния самолет, първоначално смятан за руски дрон, вероятно разузнавателен. Накрая той се превръща в огнено кълбо, след което бавно пада на земята.

Bayraktar TB2 е произведен от турския производител на оръжия „Байкар“ и се превърна в ярък символ на украинската съпротива пред лицето на руската инвазия още в началото, когато се появиха видеоклипове, на които се вижда как дроновете нанасят поражения на колони от руски танкове и бронирани машини.

Въпреки че сега се обръща повече внимание на други системи, като например произведените в САЩ високомобилни ракетни артилерийски системи или западните танкове, тези безпилотни дронове продължават да играят роля в украинските операции.

Инцидентът от четвъртък идва на фона на ескалираща реторика от страна на Москва, след като Русия заяви, че два безпилотни самолета са атакували Кремъл в сряда в опит да убият руския президент Владимир Путин. Москва обвини Украйна за инцидента. Киев отрече да е замесен.

Експертни наблюдатели заявиха пред Insider, че подробностите за инцидента в Москва „не се връзват съвсем“, а военни експерти от Института за изследване на войната твърдят, че Русия „вероятно го е инсценирала“. Повод за съмнение дава например неуспехът на противовъздушната отбрана в руската столица да задейства дроновете, за да защити Кремъл – един от най-охраняваните обекти в света. На фона на спекулациите все още има много мистерии около това какво точно се е случило в Москва.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024