Украйна твърди, че руската армия използва сателитната мрежа Starlink на Илон Мъск Снимка: © Getty Images

Сателитната мрежа Starlink на американския милиардер и собственик на социалната мрежа Х Илон Мъск се използва от руската армия, съобщават украински високопоставени служители.

"Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна потвърждава използването на сателитните комуникационни системи Starlink от руските окупатори на фронта", написа в Telegram украинското военно разузнаване.

Разузнавателната служба публикува още и кратък разговор между руски войници, които споменават за използването на Starlink.

"Радиоприхващането на разговорите на агресорите показва, че терминалите Starlink са инсталирани, например, в частите на 83-та въздушно-щурмова бригада на руските въоръжени сили", става ясно още от думите им.

  • Окупационните сили на 83-та десантно-щурмова бригада на Руската федерация действат в Донецка област в района на село Клишчиевка и Андриевка (посока Бахмут).

Разкритието беше потвърдено и лично от Андрей Юсов - представител на отбранителното разузнаване на Украйна.

В интервю за украинския уебсайт РБК-Украйна Юсоф коментира, че използването на тези устройства не само е на лице, но и „започва да става системно".

През септември м.г. стана ясно, че Мъск тайно е разпоредил на инженерите си да изключат сателитната мрежа Starlink край бреговете на Крим през 2022 г., за да спре украинска атака срещу руския флот.

Разкритието, което скандализира международната общественост, беше осветлено в новата биография на Мъск, написана от журналиста Уолтър Айзъксън.

Според книгата украинска безпилотна подводница с експлозивни устройства се е доближавала до руския флот, когато е изгубила сателитна връзка.

Устройството се е върнало на брега без щети.

Решението на Мъск е било предизвикано от "остър страх, че Русия ще отговори на евентуална украинска атака срещу Крим с ядрени оръжия", пише CNN, като цитира биографията.

По думите на автора това опасение било захранвано от разговорите на Мъск с висши руски държавни служители.


Мъск е провалил украинска атака срещу руския флот край Крим, изключвайки Starlink


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024