Украйна укрепва защитата си в Бахмут, докато Великобритания обмисля дали да и даде бойни танкове Снимка: © Twitter/Defence of Ukraine

Украйна укрепва позициите си около Бахмут в източната част на Донбас след дни на непрестанни атаки от страна на руските сили, предвождани от наемническата групировка "Вагнер", съобщава британският в. "Гардиън".

Бахмут и съседният град Соледар са в центъра на интензивни усилия от страна на Москва да постигне напредък в района, като опитите им започнаха още през лятото. През последните дни руските атаки са съсредоточени именно върху Соледар.

"Врагът отново направи отчаян опит да щурмува град Соледар от различни посоки и хвърли в боя най-професионалните части на Вагнер", посочват украинските военни.

Превземането на града би изложило украинските сили в района на опасност от обкръжаване и би предоставило на Русия потенциален път за настъпление в района около него.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че въпреки нанесените щети от нападенията през последните месеци, "нашите войници отблъскват постоянните руски опити за настъпление", но положението в Соледар остава "много трудно".

Военна помощ

Междувременно Великобритания обмисля за първи път да предостави британски бойни танкове Challenger 2 в помощ на Украйна. Според източници на Sky News разговорите за доставката на определен брой танкове се водят "от няколко седмици". Доставянето им би представлявало значителна стъпка в западната подкрепа за Украйна.

Challenger 2 е боен танк, предназначен да атакува други танкове и е на въоръжение в британската армия от 1994 г. Той е бил разположен в Босна и Херцеговина, Косово и Ирак. Британското правителство обаче все още не е взело окончателно решение дали да предостави машината на Украйна.

Италианското правителство също е изправено пред решение относно военна подкрепа за Киев. Според италианския вестник La Repubblica страната няма да вземе решение за доставка на нови оръжия за Украйна поне до следващия месец.

Премиерът Джорджия Мелони среща съпротивата на съюзниците си Матео Салвини и Силвио Берлускони срещу одобрението за изпращане на оръжия за Киев. И двамата политици имат дългогодишни връзки с Москва, въпреки че източници от партиите "Лига" на Салвини и "Форца Италия" на Берлускони отричат да имат проблеми около пакета.

А правителството в Германия съобщи, че за момента няма планове да изпраща танкове Leopard 2 в помощ на Киев. Министърът на икономиката Роберт Хабек заяви, че Берлин не изключва възможността за доставка на този тип танкове в бъдеще. В същото време Бундесверът е готов да изпрати до 40 бойни машини на пехотата (БМП) "Мардер".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024