Умишлен палеж с коктейли "Молотов" унищожи складовете на екофирма. Собствениците смятат, че властите неглижират случая Снимка: © Screenshot/БНТ

Умишлен палеж с коктейли "Молотов" е унищожил складовете и офиса на фирма в габровското село Враниловци. Цялата документация на бизнеса е унищожена, а собствениците твърдят, че властите неглижират случая, който се развива от години.

Инцидентът се случва около 03:00 ч. в неделя. На записи от видеокамерите се вижда как двама маскирани мъже чупят стъклата на автомобилите, хвърлят течност в складовете на фирмата и умишлено предизвикват пожара. Взривът е толкова силен, че се вижда как един от извършителите е издърпан назад от взривната вълна.

Фабриката в село Враниловци е изграждана в продължение на 11 години с инвестиция за около 2 млн. лв. Тя е чужда инвестиция и е собственост на Мариана и Патрик Кайзер, които развиват бизнеса си в България от над 10 години.

Компанията им "Уко България" се занимава с изкупуването на непотребна мазнина като старо олио или обработени мазнини от заведения за хранене в страната, които после се използват като суровина за преработката на биодизел.

Семейство Кайзер смята, че умишленият палеж, при който е унищожена цялата производствена база, е опит да бъде ликвидиран техният бизнес.

Това обаче не е първото посегателство срещу него. През 2017 г. в столичния квартал "Бъкстон" е взривен служебен автомобил на фирмата. Служители разказаха пред bTV, че многократно са получавали заплахи, включително за физическа саморазправа. По думите им, те са подавали сигнали в полицията, по които "нищо не е правено".

"През годините сме подавали сигнали, преживявали сме и други инциденти. Нито едно от посегателствата не е разкрито. Никой не обърна достатъчно внимание. Все още изживяваме шока, тепърва ще обмислим какво да правим", каза собственикът Патрий Кайзер, който е нидерландски гражданин.

Досега по действията срещу фирмата няма разкрития. Собствениците се надяват, че институциите ще се мобилизират и ще хванат извършителите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024