Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия Снимка: © Getty Images

Големият пожар от 25 март в Солинген, Германия, при който загина 4-членно българско семейство, вероятно е причинен от умишлен палеж.

На стълбищна клетка са открити "явни остатъци от запалително вещество". Това сочи експертният доклад на властите в града, цитиран от Tagesschau на ARD.

Прокуратурата във Вупертал съобщи, че разследва умишлено убийство.

Загинали са 28-годишният Кънчо Жилов, съпругата му Катя и двете им малки дъщери на 3 г. и на 6 месеца.

Те са обитавали апартамент под наем на таванския етаж в подпалената сграда. Семейството е от пловдивското село Костиево. Загиналият мъж е брат на футболиста Здравко Жилов, чийто отбор "Гигант Съединение" откри дарителска кампания за събиране на средства за връщането на телата на жертвите в България (вижте повече за инициативата по-долу).

Други девет души са били приети в болница с наранявания с различна тежест след пожара.

Немски медии съобщават, че пожарът е избухнал на стълбището на старата сграда. В рамките на пет минути огънят се е разпространил към покрива чрез т.нар. "ефект на комина", блокирайки пътя за бягство.

Когато пожарникарите пристигнали на място, входът вече е бил напълно обхванат от пламъци. За да се спасят, няколко от жителите на сградата скочили панически през прозорците.

Престъплението се случва 20 години след друго подобно нападение срещу пет жени и момичета от турски произход в Солинген. Жените стават жертва на расистко нападение, след като десни екстремисти подпалват къщата им.

Засега местните власти отхвърлят ксенофобски мотиви да стоят зад престъплението.

Междувременно в сряда генералното консулство на Турция в Дюселдорф настоя за разследване и изясняване на естеството на вчерашния пожар във възможно най-кратък срок, предаде БТА.

"Пожелаваме милостта на Аллах на нашите турски сънародници от България, които загубиха живота си при пожара, избухнал вчера призори (на 25 март, бел.ред.) в апартамента, където са живеели в Солинген, съболезнования на опечалените им роднини и бързо възстановяване на пострадалите. Надяваме се силно, че естеството на въпросния пожар ще бъде разследвано и изяснено във възможно най-кратък срок. Във връзка с това нашето генерално консулство ще продължи да поддържа връзка със съответните органи", написа вчера генералното консулство на Република Турция в Дюселдорф в пост в социалните мрежи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024