Унгария няма да арестува Путин въпреки заповедта на съда в Хага Снимка: © Getty Images

Унгария няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той влезе в страната, въпреки издадената заповед на Международния наказателен съд в Хага (МНС). Това става ясно от изказване на началника на кабинета на премиера Виктор Орбан - Гергели Гуляш, съобщава "Ройтерс".

Унгария е подписала и ратифицирала Римския статут, с който е създаден съдът в Хага. Правителстово на страната обаче изглежда няма да изпълни искащото се от нея при евентуален сценарий, при който руският президент попада на територията ѝ.

На въпрос дали Путин ще бъде арестуван, ако дойде в Унгария, началникът на кабинета на Орбан, заяви, че Римският статут не е вграден в унгарската правна система.

"Можем да се позовем на унгарския закон и въз основа на него не можем да арестуваме руския президент ... тъй като статутът на МНС не е обнародван в Унгария", каза Гуляш.

Той подчерта обаче, че правителството все още "не е формирало позиция" за издадената срещу Путин заповед за арест.

"Тези решения не са най-сполучливите, тъй като водят нещата към по-нататъшна ескалация, а не към мир, това е моето лично субективно мнение", добави Гуляш.

Путин е едва третият действащ президент, на когото Международният наказателен съд е издал заповед за арест. Обвиненията срещу него са свързани с депортирането на украински деца в Русия. Заповедта на съда в Хага означава, че руският държавен глава може да бъде арестуван и изпратен за съдебен процес в Хага, ако пътува до някоя от държавите членки на МНС.

Москва не крие програмата, по която на практика е отвела хиляди украински деца извън родината им, но я представя като хуманитарна кампания за защита на сираци и деца, изоставени в зоната на конфликта. Освен за Путин, Хага издаде заповед за арест и на назначената от него Мария Лвова-Белова начело на руската администрация, отговаряща за правата на децата.

Извеждането на деца от родината им към чужди територии по време на конфликт е военно престъпление според международното право, като в определени случаи може да се смята доли за най-тежкото военно престъпление - геноцид.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023