Унгария няма да арестува Путин въпреки заповедта на съда в Хага Снимка: © Getty Images

Унгария няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той влезе в страната, въпреки издадената заповед на Международния наказателен съд в Хага (МНС). Това става ясно от изказване на началника на кабинета на премиера Виктор Орбан - Гергели Гуляш, съобщава "Ройтерс".

Унгария е подписала и ратифицирала Римския статут, с който е създаден съдът в Хага. Правителстово на страната обаче изглежда няма да изпълни искащото се от нея при евентуален сценарий, при който руският президент попада на територията ѝ.

На въпрос дали Путин ще бъде арестуван, ако дойде в Унгария, началникът на кабинета на Орбан, заяви, че Римският статут не е вграден в унгарската правна система.

"Можем да се позовем на унгарския закон и въз основа на него не можем да арестуваме руския президент ... тъй като статутът на МНС не е обнародван в Унгария", каза Гуляш.

Той подчерта обаче, че правителството все още "не е формирало позиция" за издадената срещу Путин заповед за арест.

"Тези решения не са най-сполучливите, тъй като водят нещата към по-нататъшна ескалация, а не към мир, това е моето лично субективно мнение", добави Гуляш.

Путин е едва третият действащ президент, на когото Международният наказателен съд е издал заповед за арест. Обвиненията срещу него са свързани с депортирането на украински деца в Русия. Заповедта на съда в Хага означава, че руският държавен глава може да бъде арестуван и изпратен за съдебен процес в Хага, ако пътува до някоя от държавите членки на МНС.

Москва не крие програмата, по която на практика е отвела хиляди украински деца извън родината им, но я представя като хуманитарна кампания за защита на сираци и деца, изоставени в зоната на конфликта. Освен за Путин, Хага издаде заповед за арест и на назначената от него Мария Лвова-Белова начело на руската администрация, отговаряща за правата на децата.

Извеждането на деца от родината им към чужди територии по време на конфликт е военно престъпление според международното право, като в определени случаи може да се смята доли за най-тежкото военно престъпление - геноцид.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024