Унгария пак блокира европейската помощ за Киев с аргументите на Кремъл Снимка: © Съвет на ЕС

Да тропа с крак и да не се съобразява с ничии решения, вместо да търси компромис в най-трудните ситуации - такива заявки дава Унгария на Виктор Орбан месец преди да влезе в ролята на ротационен председател на Съвета на ЕС.

Официално това ще се случи на 1 юли - само няколко седмици след ключовите европейски избори на 9 юни.

Новото действие от страна на Будапеща в посока разбиване на единството в ЕС е пореден отказ да подкрепи военна помощ за нападнатата от Русия Украйна. А аргументите звучат като от пропаганден наръчник на Кремъл, въпреки че формално призивът е за мир.

Поведението на унгарския външен министър Петер Сиярто е показателно.

На срещата на външните министри на ЕС в Брюксел колегите му поискаха Унгария да не блокира решението ЕС да предостави военна помощ на Украйна на стойност 6,9 млрд. евро.

Средствата са по т.нар. Европейски механизъм за мира, чрез който съюзът се разплаща с държавите членки, които изпращат оръжие и боеприпаси на Киев, за да може да се защитава от руската армия в продължаващата вече повече от две години война.

Това е пореден опит Будапеща да блокира военните доставки за нападната страна. Мотивът на правителството на Виктор Орбан - един от много малкото европейски политици, които поддържат отношения с Владимир Путин, отново е твърдението, че унгарските фирми изпитват трудности в Украйна, а унгарското малцинство там е подложено на дискриминация.

От известно време Будапеща недоволство, че нейни дружества са в украинския списък на "спонсорите на войната", която Путин води. Регистърът се поддържа от Националната агенция за предотвратяване на корупцията в Киев. Агенцията се отказа от поддържането на списъка през март и го предаде на Междуведомствената работна група за прилагане на държавната санкционна политика.

"Всяка държава има право да защитава своите интереси, но трябва и да държи сметка за последиците от решенията, които взема", обяви върховният представител в областта на външната политика на ЕС Жозеп Борел по повод новата заплаха за унгарско вето върху военните доставки за Украйна.

Още преди началото на срещата на министрите на външните работи и отбраната от ЕС във вторник литовският първи дипломат Габриелиус Ландсбергис предупреди, че Унгария не за първи път се опитва да се противопостави на общата външна политика на ЕС.

"Почти всички наши решения са блокирани само от една страна. Това е опит да се обезсмислят всички усилия ЕС да има важна роля във външната политика," директно заяви Ландсбергис.

Така по време на самата среща се стига до ситуация, в която колегите на Сиярто се изправят срещу него. Присъствалите описват сцената като "доста разгорещен спор". Подобен остър тон, според запознати, не е звучал в залата от години.

Във Фейсбук обаче Сиярто обвини Германия, Ирландия и Полша, че са предизвикали скандал. Нарече ги и "войнолюбци".

"Мисля, че литовският външен министър е сред най-войнолюбивите политици сред министрите на външните работи. И днес с него водихме дебат в Брюксел, защото независимо колко някой ми крещи или колко агресивен е той, аз оставам на страната на мира," обяснява Сиярто във видео след срещата, публикувано в X от говорителя на унгарското правителство Золтан Ковач.

Сиярто отново повтаря, че позицията на Унгария е "за мира и против всякакви мерки, които биха увеличили риска от ескалация на войната".

"Всички знаят, че Унгария е за мира и много се надявам, че позицията за мира ще е водещата след изборите на 9 юни," казва още министърът на Орбан.

Унгария е единствената страна от ЕС, която продължава да поддържа тесни връзки с Кремъл след началото на руската война в Украйна. Будапеща многократно се е противопоставяла на санкциите срещу Москва и на няколко пъти възпрепятства европейската подкрепа за Киев.

Виктор Орбан смятан за най-близкия съюзник на руския президент Путин в държавите от ЕС. Добрите отношения между Будапеща и Москва бяха демонстрирани и по време на посещението на Сиярто в руската столица преди няколко седмици. А руската столица отдавна не се посещава от европейски политици.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024