Унгария разширява връзките си с Беларус въпреки санкциите на ЕС Снимка: © Getty Images

Най-високопоставеният дипломат на Унгария посети Беларус за разговори за разширяване на връзките между двете страни въпреки европейските санкции срещу Минск.

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто се срещна с беларуския си колега Сергей Алейник, a представители на двете страни подписаха споразумение за сътрудничество в областта на атомната енергетика, което предвижда обучаване на кадри и съхраняване на ядрени отпадъци.

Сиярто обясни унгарската позиция със следната фраза: "Колкото по-малко санкции, толкова повече сътрудничество!".

ЕС наложи редица мащабни санкции на Беларус заради репресиите, които последваха масовите протести след президентските избори през 2020 г. Международната изолацията на Беларус се задълбочи още повече, след като президентът Александър Лукашенко позволи на руските войски да използват територията на страната му, за да започнат руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Лукашенко и до момента продължава да е най-близкият съюзник на Путин.

Макар да твърди, че "санкциите не работят", унгарският външен министър все пак отбеляза, че страната му "увеличава икономическото сътрудничество с Беларус в области, които не са засегнати от санкции".

"Ще предоставим всякаква подкрепа за развитие на сътрудничеството. Говорим за това открито, не крием нищо", каза той.

Унгария си сътрудничи с Русия за монтирането на нов реактор в АЕЦ „Пакш“, който е планирано да бъде въведен в експлоатация до края на това десетилетие. Проектът на стойност 12,5 млрд. евро се забави дълго, въпреки че ядрената енергетика не е обхваната от санкциите на ЕС срещу Русия. В Беларус също има атомна електроцентрала, построена от Москва.

Беларуският външен министър Сергей Алейник изрази надежда, че когато Унгария поеме юли ротационното председателство на Съвета на ЕС през юли, тя ще насърчи "здравословни тенденции" в Европа.

"Хората се умориха от конфронтацията, натиска и ескалацията", каза Алейник.

Това не е първата визита на унгарския външен министър в Беларус. През февруари 2023 г. той отново посети страната и така стана първият високопоставен служител от ЕС, който посети държава, подложена на санкции.

Правителството на премиера Виктор Орбан в Унгария е в обтегнати отношения с Украйна и поддържа близки връзки с Москва и след началото на войната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024