Унгария започна разследване срещу международна антикорупционна организация Снимка: © Getty Images

Унгарските власти са започнали разследване срещу международната антикорупционна организация "Прозрачност без граници", съобщиха от местния ѝ клон.

В офиса на организацията в Будапеща е било получено писмо от шест страници, изпратено от т.нар. Служба за защита на суверенитета на страната от чуждестранно влияние.

Поискани са били финансова и оперативна информация по повод "специфично и задълбочено разследване" на дейността на "Прозрачност без граници".

От организацията заявяват, че ще окажат пълно съдействие на властите, въпреки че смятат, че службата, която ги разследва, съществува в противоречие с Конституцията на страната.

Органът е създаден по силата специален закон, предложен от правителството на Виктор Орбан, и има правомощията да събира информация за граждани или групи от хора, които нарушават забраната за финансиране от чужбина на партии или организации, участващи в избори.

В разследванията му могат да участват и служители на тайните служби. При разкрити нарушения на приетия през декември закон се предвижда наказание със затвор до 3 г.

Според управляващата партия "Фидес" целта е кампаниите на политическите партии да не бъдат финансирани със средства от чужбина.

Твърденията на управляващите са, че по този начин коалиция от шест опозиционни формации през 2022 г. е създала сериозни пречки пред това Орбан да получи четвърти подред мандат като министър-председател.

Според опозицията и правозащитния организации обаче законът прилича твърде много на т.нар. закон за защита на чуждестранните агенти в Русия и може да бъде използван срещу неправителствени организации и журналисти, които критикуват правителството.

От "Прозрачност без граници" в Унгария също посочват, че едва ли случайно организацията е попаднала под ударите на закона и Службата за защита на националния суверенитет.

"Отново заявяваме позицията си, че този закон служи за това правителството да сплашва граждани и граждански организации, които го критикуват под претекста, че защитава националния суверенитет," казват от офиса на "Прозрачност без граници" в Будапеща.

Орбан и неговото правителство не за пръв път са обвинявани от опозиционните партии , но и от ЕС, че не спазват принципите на демокрацията и застрашават свободата на медиите.

Миналата година няколко независими медии и неправителствени организации подписаха отворено писмо, с което се обявят против закон за защита на националния суверенитет и опитите да бъда заглушени гласовете на опозицията в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024