Унищожете пъпките, а не кожата си Снимка: © Bioderma / Мира Дерменджиева за @boulevard.bulgaria

Според стадиите на психосоциално развитие в теорията за развитието на Ерик Ериксън, пубертетът е период, в който човек се опитва да формира стабилно чувство за лична идентичност. Доста сложна задача за някой, чиито хормони беснеят като изненадваща снежна буря през април.

Отново по Ериксън, за да минем успешно през тийнейджърската криза на идентичността, е желателно преди това да сме разрешили предишните си 4 кризи: на училищната и предучилищната възраст, на ранното детство и „младенчеството“.

Да, вероятно всяка криза на идентичността носи своите предизвикателства, но единствено тази на юношеството трябва да се преодолява с допълнителната екстра „акне“.

Историята започва с омазняване на кожата. Появява се някоя и друга гнойна пъпка. Естествено, бива изстискана, след което често става по-голяма. До нея излизат още. И докато младият човек, изправен пред сложната задача „да формира стабилно чувство за лична идентичност“, се бори с пъпките, те стават повече и повече, а ситуацията във и извън дома му започва да се усложнява.

Акнето е сред онези здравословни проблеми, които попадат под тежкото табу на срама. Много често родителите не обръщат необходимото внимание на проблема, докато той не ескалира и не даде своите неминуеми психични поражения върху развиващата се психика на тийнейджъра.

Вероятно помните колко лесно се добиват неприятни прякори в училище: „Пъпчивия“, „Белязания“, „Ементала“ (при наличие на по-оригинални съученици) пр. Акнето е сред водещите причини за маргинализиране на младите хора в училищата – то затруднява комуникацията с връстниците, спъва първите контакти с противоположния пол и снижава самочувствието, което в тази възраст и без това не е твърде устойчиво.

И докато отвън изглежда, че решението е ясно и се състои от посещение при дерматолог и ползване на адекватни козметични продукти, то в много семейства проблемът бива замазан с фон дьо тен както буквално, така и метафорично, а последствията отиват далеч отвъд кожата.

При тийнейджъра самооценката копае дъното, желанието за изолация се засилва, а поведенческите отклонения от норма зачестяват. В същото време неразбирането между него и родителите се задълбочава, скандалите на тема „бягане от час“ и „твърде много екранно време“ стават ежедневие и колелото се завърта.

Решаването на всеки проблем започва с неговото признаване. Затова е важно да се знае, че акнето не е досаден естетически дефект, а болестно състояние на кожата. При него отворите на мастните жлези се запушват и се образуват комедони (по-познати като черни и бели точки) и зачервени пъпки с гнойни връхчета. Първият симптом, който предшества развитието на акнето, е повишената себумна секреция. Тя води до повишаване на липофилните (харесващите мазнини) субстанции, вследствие на което се появяват въпросните комедони.

Следват папулите и пустулите, които се появяват когато бактерии, колонизират комедоните и причинят вторични възпаления около тях. В най-сериозните случаи се появяват болезнени нодули и абсцеси с фистули по лицето и горната част на тялото, които почти със сигурност оставят трайни белези.

За да се предотврати задълбочаването на процеса, са необходими действия. Като за начало е важно родителите да не пренебрегват състоянието с изказвания като „Натискай уроците, не пъпките“, а тийновете да не се поддават на реклами за чудодейни лечения с подозрителни билки. Иначе казано: необходимо е към състоянието да се подходи последователно и сериозно.

Освен лекарските препоръки обаче има една базисна рутина, която децата трябва да спазват, за да са спокойни, че са направили основното, за да предотвратят ескалацията на заболяването.

Първо, след прибиране вкъщи е задължително тийнейджърите да почистват лицето си от натрупаната мръсотия на града. Миенето на лицето е навик – точно както миенето на зъбите, и не е хубаво да се правят компромиси с него. Bioderma имат доказано ефективни продукти – активен почистващ измивен гел и мицеларна вода Sebium, които премахват замърсяванията и оставят кожата чиста и дишаща.

Изборът на козметика е важен. Пазарът е наводнен от предложения, но когато става дума за нещо толкова важно, колкото е кожата ни, е добре да се доверим на изпитани марки с традиции в дермокозметиката и доказано високо качество по отношение на ефикасност и толерантност към биологията на кожата. Може би най-добрата комбинация, която може да се ползва, е активният пречистващ активен гел на Bioderma (Sébium Gel moussant actif ) и гел-кремът Sebium Kerato+, който нормализира качеството на себума по биологичен начин, намаляват пъпките, черните точки и остатъчните петна от акне.

Докато Sébium Gel moussant actif отпушва порите и изглажда структурата на кожата с комбинацията от салицилова и гликолова киселина, то Sebium Kerato+ отстранява пъпките и белезите с помощта на двете си кератолитични активни съставки (салицилова киселина и естер на ябълчена киселина – ново поколение алфахидрокси киселина).

Съчетанието от двете води до видими резултати много бързо, тъй като двата продукта имат допълващи се действия и сходен подход към кожата.

Други добри практики в грижата за акнеичната кожа са честото сменяне на калъфките на възглавниците и кърпите за лице, както и добрата хигиена на самата козметика – почистване на ексфолиращите четки пр.

Една неприятна новина: акнето просто обожава т.нар. комедонни храни – а именно шоколада, подсладените газирани напитки, кофеина и мазното. Затова борбата за чиста и свежа кожа неминуемо минава и през ограничаване на сладкишите, вафлите, пържените картофи, кока-колата и кафето. Добрата новина: въпросните продукти макар и вкусни, са вредни не само за кожата, така че ограничената им консумация има повече от един положителен ефект.

Bioderma подкрепят младежите с акне отдавна и чрез дългогодишната кампания #Заедно сме в борбата срещу акнето, която се провежда всяка година, осигурява безплатни консултации с дерматолог и привлича общественото внимание върху кожното заболяване, което засяга толкова много млади хора.

Към инициативата традиционно се присъединяват повечето от дерматолозите в България, Сдружението на частно практикуващите дерматолози, Асоциация Родители, Асоциацията на студентите медици в България. На последната кампания към тях се включиха също и Българската педиатрична асоциация и Българската фармацевтична студентска асоциация.

Начини за превенция и лечение на акнето има, но борбата с него изисква действия и търпение, тъй като едно успешно лечение обикновено отнема поне 2, 3 месеца. Резултатите обаче си заслужават.

Като във всяка борба, и тук е важно да не се предаваме и да имаме добри съюзници – а поне с това със сигурност можем да се похвалим.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024