Управляващата коалиция отговори на Радев. ГЕРБ го обвини в лицемерие Снимка: © Булевард България

Критиките на президента Румен Радев срещу правителството и промените в Конституцията предизвикаха недоволство сред представители на управляващата коалиция.

Една от двете политически формации в нея - ГЕРБ-СДС, публикува изявление, в което коментира думите на президента, отправени на връх Шипка по-рано в събота.

"Демокрация не може да се защитава с лицемерие, нито държавност може да се пази с разделение и с постоянно вдигнат юмрук", се казва в тяхната позиция.

Малко по-късно и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) - другата формация в управлението, критикува остро държавния глава. Те посочват, че Радев за пореден път е демонстрирал "загриженост за запазване на влиянието си в службите, вместо загриженост за реалните проблеми на хората".

"Явно президентът не вижда неспособността на назначения от него Главен секретар на МВР да се справи с криминалната хроника от последната година. Не, господин президент, сигурността на гражданите е по-важна от Вашите властови амбиции и запазване на пълен контрол над службите за сигурност", се казва в изявлението.

В петък премиерът Николай Денков обяви, че вътрешният министър ще изготви доклад за смяната на назначения от Радев Петър Тодоров на поста на Главен секретар на МВР.

Депутатът Ивайло Мирчев от ПП-ДБ заяви, че президентът "има нужда от врагове, за да блесне" и вместо да обединява българите ги противопоставя едни на други.

"Президентът, който говори за България, така че да се сещаме за Русия. Президентът, който не се срамува да използва годишнината от Шипченската епопея, за да си разгърне политическата платформа, която - каква изненада! - е платформа на разделението, отново", пише Мирчев в профила си в X (бившия Twitter).

Бившият началник на кабинета "Петков" и представител на "Продължаваме промяната" Лена Бориславова отвърна на Радев, че именно той е причината обединението да сформира редовен кабинет с "най-големия си опонент", визирайки партията на Бойко Борисов.

"Ако не съществуваше рискът от поредни безрезултатни избори и Румен Радев да продължи да управлява страната като я отдалечава и излага в Европа, като сключва тайно договори с Боташ за руски газ?, като плаши народа с войни и студени зими, като контролира службите и назначения от него главен секретар на МВР; рискът да сме без бюджет (защото Радев отказа да го внесе през февруари), да не приемем законите по ПВУ (които служебните кабинети не написаха) и да загубим милиони европейско финансиране, може би нямаше да се стигне до тежкото решение да трябва да сглобяваме редовен кабинет с най-големия ни опонент", написа тя в профила си във Facebook.

Президентът Румен Радев От Шипка Радев отново атакува управляващите и обяви 3-ти март за "червена линия"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024