Снимка: © Getty Images

Четворната управляваща коалиция се събира тази вечер на извънреден съвет по искане на премиера Кирил Петков. Основната тема, която ще бъде обсъдена в рамките на срещата, са отношенията с Република Северна Македония.

На срещата се очаква премиерът да обясни мотивите си за свикването на нов Консултативен съвет по националната сигурност (КСНС) по темата и да представи постигнатото дотук в диалога със Скопие.

Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов каза пред журналисти, че от партията ще отидат на коалиционния съвет макар позицията на България по отношение на Скопие да е ясно изразена. Според него няма нужда от свикване на нов КСНС по темата, защото София е ясна в исканията си.

Заместник-председателят на НС от БСП Кристиан Вигенин каоментира, че към момента няма основание ветово върху Северна Македония да бъде вдигнато, но определи като необходимост свикването на нов КСНС.

Миналата седмица премиерът Петков призова президента Румен Радев да свика ново заседание на консултативния съвет. Президентът от своя страна коментира, че широк национален консенсус по отношение на Скопие вече има и заяви, че трябва лично да разговаря с премиера преди да предприеме действия за нов съвет.

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

По време на посещението си в Рим и Ватикана на 24 май, Петков посочи, че е необходима среща с всички парламентарно представени партии, за да се постигне консенсус по темата. По думите му решението за членството на Скопие в ЕС трябва да бъде взето с по-широко съгласие, включително и това на опозицията.

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

През 2020 г. Републиак Северна Македония получи одобрение за присъединяване към Европейския съюз. България обаче блокира старта на преговорите с аргумента, че Скопие не е спазила части от Споразумението за добросъседство и приятелство от 2017 г., подписано със София. От тогава насам двете държави водят диалог по въпроса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов пожела на Кирил Петков и Асен Василев "да се задавят с власт"

Слави Трифонов се възмущава, че от "Продължаваме Промяната" звънят на депутатите му

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170