Управляващото мнозинство предлага да се дарят дефектни ракети на Украйна Снимка: © Народно събрание

Управляващото мнозинство в парламента от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС предлага решение за изпращането на нова военна помощ за Украйна, която да включва боеприпаси и неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К).

Проекторешението вече е в деловодството на Народното събрание, а негови вносители са Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Ивайло Мирчев и Христо Гаджев. Депутатите от трите партии искат то да бъде задвижено максимално бързо и още днес да бъде разгледано на извънредно заседание на комисията по отбрана.

Посочва се, че става въпрос за зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К). Идеята е те да бъдат изпратени на Украйна, която сама да ги ремонтира и използва. Според депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев те не могат да бъдат ремонтирани в България.

В проекторешението е описано, че Министерството на отбраната е провело процедура за поддръжката на зенитно-ракетен комплекс C-300, но в хода ѝ е станало ясно, че боеприпасите не могат да бъдат поправени тук. Не могат да бъдат и ползвани, без да се създаде опасност за живота на българските военни. Това е основният мотив на управляващото мнозинство да ги предложи като военна помощ за Украйна.

Освен ракетите, кабинетът предлага и изпращането на муниции за стрелково оръжие - патрони с калибър 5.56х45 мм.

Идеята не се хареса на представителите на БСП, които са едни от най-големите критици на помощта за въвлечената във война страна. Те поискаха оставката на военния министър Тодор Тагарев, когото обвиниха за предложението.

През юли Народното събрание прие с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС изпращането на около 100 бронетранспортьора за Украйна, като се очаква много скоро да бъде подписано окончателното споразумение между двете страни и бронираните машини, които са с отпаднала необходимост за МВР, да бъдат изпратени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Stadler Polska се отказа oт поръчки за милиард за нови влакове на БДЖ

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024