"Уроците на Блага" - кино или документалистика? Защитата на вътрешния министър от ГЕРБ прерасна в абсурд

Дори и да не гледате много българско кино, няма как да не сте чули за филма „Уроците на Блага“ - предложението на страната за наградите на филмовата академия „Оскар“. Филмът очевидно е привлякъл и вниманието на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който се оказа, че е бил на кино, докато София беше в пламъци и кръв в четвъртък вечерта по време на мача Унгария - България.

Тогава протестът срещу БФС превърна центъра на столица в бойно поле, а органите на реда използваха сила и спрейове дори срещу журналисти, които са се легитимирали като такива.

В ГЕРБ обаче продължават яростно да защитават Калин Стоянов, като аргументите им стигнаха до абсурд.

Според Деница Сачева вътрешният министър не е бил на кино. „Той никога не е казвал, че е бил на кино, каза че е бил на прожекция на документален филм за „Ало измамите“, в който МВР е основен консултант,“ коментира Сачева по Nova.

На коментара на водещата Марина Цекова, че това е откриването на "Киномания" и прожекцията е филм, Сачева продължи да настоява, че "той не е бил на кино".

Освен на 16 ноември, когато беше премиерата на филма за България, а София гореше, прожекция имаше и на следващия ден, макар и в Пловдив. А "Уроците на Блага" ще бъде официално в кината в страната от 15 декември.

Цялата история напомня на един друг случай - отново гаф, сътворен от вътрешен министър.

На 3 май 1996 година сутринта от упор са застреляни трима цивилни полицаи.

Същия ден, но вечерта, БНТ излъчва репортаж, от който става ясно, че вътрешният министър в правителството на Жан Виденов - Любомир Начев - е на коктейл в НДК в компанията на манекенки от близката до силовата групировка СИК агенция „Визаж“.

Севда Шишманова, тогава репортер на БНТ, успява да намери вътрешния министър, след като той напразно е издирван цял ден за коментар от всички средства за масова информация.

На въпроса на Шишманова защо не е излязъл преди медиите, Начев ухилено отговоря с чаша в ръка: "Не сте ме намерили. Не съм тук. Аз съм при Жени (Евгения Калканджиева)."

На фона на ресторантска музика, чаши, салати и интимни приятелки на борчески босове министърът на МВР се оправдава: "Изпратих съболезнователна телеграма още следобед."

Ден по-късно Виденов обявява, че приема оставката му и на 10 май 1996 година той е освободен от поста вътрешен министър.

Лидерите на партиите от коалицията Демократична България - Продължаваме промяната също поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стяонов, но това означава гласуването ѝ в парламента, което, ако се съди от медийните изяви на ГЕРБ, очевидно няма как да се случи.

Междувременно режисьорът на„Уроците на Блага“ сподели, че филмът му е с реални шансове да влезе в надпреварата за "Оскар".

Във филма наистина е засегната темата за „Ало измамите“, но жанрът не е документален. Става въпрос за пълнометражен игрален филм.

"Уроците на Блага" е посочен от Hollywood reporter като един от възможните претенденти за филмовата награда „Оскар“ в категорията за международен (чуждоезичен) филм.

Според авторитетното издание, българската кандидатура за „Оскар“ има реални шансове да влезе в надпреварата за престижната статуетка, заедно с още десет продукции, но в категория „международен филм“, а не документалистика, както се опитва да ни убеди Деница Сачева от ГЕРБ.

Въпреки че оставката на вътрешния министър беше поискана от ПП-ДБ, единственият уволнен в МВР след погрома в четвъртък, стана неговият заместник Стоян Темелакиев. Заместник-министрите се освобождават лично от премиера.

Ако вече за Калин Стоянов няма съмнение чия номинация е, то за Стоян Темелакиев се знае, че е дясната ръка на Делян Пеевски в МВР.

Темелакиев е завършил начална педагогика през 90-те, преди да стане полицай. Магистратурата му по право се появява през 2013 г. и е от юридическия факултет на ЮЗУ - прословутата "Алма Матер" на Делян Пеевски.

В същата година, в която Пеевски стана шеф на ДАНС за един ден, Темелакиев се прехвъря от МВР в контраразузнаването и е назначен за зам.-директор на дирекция. Тогава ГД "Борба с организираната престъпност" беше извадена от МВР и пратена в ДАНС. С връщането ѝ в системата на полицията, Темелакиев запазва началничеството си в ГДБОП и при ГЕРБ.

Той неизменно е част от ръководството на МВР в мандатите на ГЕРБ, но се се оказва незаменим и при Бойко Рашков.

Снимки от протеста в София срещу БФС Кой кой е в МВР и защо Калин Стоянов е бил на кино, докато София гори

Веднага след смяната на властта той е назначен за и.д. главен секретар на МВР, а след няколко месеца, когато ПП получи мандат да управлява в коалиция с ДБ, БСП и "Има такъв народ", Рашков го направи свой заместник-министър.

По доста сходен път с Темелакиев, Калин Стоянов започва да расте в йерархията в края на кабинета "Борисов 3", но вместо "метла" получава повишение при Бойко Рашков.

От полицейски началник в Бургаска област той е повишен до началник-отдел в ГДБОП през 2018, а в май 2021 е назначен за директор на ГДБОП. Дори влиза в тежък спор с прокуратурата за това кой да ръководи топ-разследването за АМ "Хемус".

Според премиера Николай Денков - Стоянов лично настоявал да работи с Темелакиев като свой заместник, когато беше назначен за министър на вътрешните работи.

Денков намекна и че не може да рискува с уволнението на Стоянов, за да не изпадне в патовата ситуация, в която беше Кирил Петков спрямо уволнения - но останал до последно - министър на регионалното развитие Гроздан Караджов (ИТН) през 2022. Тогава коалицията вече се беше разпаднала, но ПП нямаше мнозинство дори да освободи Караджов в последния месец от съществуването на кабинета.

На поредното му обаждане до Стоянов, за да му потърси отговорност за безредиците, министърът казал, че "нищо особено не се е случило".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024