Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост Снимка: © Screenshot

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. Този газопровод променя ситуацията и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този проект означава свобода - свобода от зависимостта от руски газ.

Такива думи отправи в речта си председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на церемонията по официалното откриване на газова връзка между България и Гърция.

"България обикновено получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война срещу Украйна и енергийна война срещу Европа. Този газопровод промени ситуацията както за енергийната сигурност на България, така и за тази на Европа", допълни фон дер Лайен.

Тя изказа благодарности към екипа на интерконектора и на всички български и гръцки правителства и ръководства, които са подпомогнали той да се реализира. Председателят на ЕК посочи, че през изминалия месец са работили за това Европа да има достатъчно газ за зимата и благодари за помощта в тази насока на президента на Азербайджан Илхам Али, както и на "колегите и приятелите от Норвегия, САЩ и много други държави, които ни помогнаха в тези критични моменти".

По думите ѝ Европа разполага с всичко необходимо, за да се освободи от зависимостта си от Русия и това е въпрос на политическа воля.

"Ние в момента сме изправени отново на критичен кръстопът. Енергийната криза е сериозна, значителна и съм уверена, че можем да се справим с нея, но все пак е сериозна и изисква от Европа една обща реакция, един общ отговор, който да позволи да се намалят разходите и цените за енергията за семействтата, домакинствата и бизнесите", допълни фон дер Лайен.

Чрез газовата връзка се предвижда България да получава около 3 млрд. куб. м газ на година - почти колкото е годишното потребление на природен газ в страната. Общата стойност на съоръжението е над 240 млн. евро, като от тях ЕК предостави безвъзмездно на страната 45 млн. евро за предпроектни проучвания и още 35 млн. евро по оперативна програма.

На церемонията по откриването на интерконектора присъстваха и още гости, включително гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и президентите на Сърбия и Северна Македония, както и премиерът на Румъния Николае Чука.

Президентът Румен Радев, който беше домакин на събитието, видя в новооткритата газова връзка "символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион, успешното ни сътрудничество и нашата свързаност".

"Интерконекторът вече променя решително енергийната карта на Европа, най-после имаме реален газов поток от Азербайджан. Президентът Алиев е много надежден партньор. Той работеше още с президента Първанов преди 10 години", изтъкна държавният глава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024