Условна присъда за трафикант на мигранти провокира гневна реакция на МВР Снимка: © Screenshot

Съучастник в схемата за нелегален трафик на мигранти, който доведе до смъртта на 2 полицаи в Бургас след врязването на автобус в патрулната кола, е получил условна присъда по споразумение с прокуратурата.

Решението на съда доведе до остри критики от страна на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, който обяви, че ще предложи увеличаване на наказанията за трафик на хора.

  • "Лицата, които ние спираме и задържаме - знаете колко трудно - след 1-2-3 дни отново се озовават на пътищата, натоварили нови мигранти. Това не може да продължава.
  • "Не мога да приема, че условна присъда може да получи човек, пряко отговорен за смъртта на двама полицейски служители. И не може МВР да бъде оставено само в тази борба. В Народното събрание има трима вътрешни министри. Разчитам на подкрепа и помощ не за мен, а за МВР", каза Демерджиев на брифинг.

Подъдимите по случая с фаталната катастрофа в Бургас през август 2022 г. бяха четирима души.

  • Сириецът Масуд Абдо, който е наел автобуса и е организирал канала, е осъден на 11 месеца условно с 3 години изпитателен срок. Споразумението е сключено, след като той е признал вината си.
  • Йордан Червенков и съпругата му Пенка са осъдени съответно на 3 месеца затвор и условна присъда от 8 месеца заради това, че са помагали за временно укриване на мигрантите.
  • Още един мъж, обвинен като съучастник, е осъден условно.

Шофьорът на автобуса Омар Аднан все още не е осъден - неговите обвинения са по-тежки, като наказанието за причиняването на смъртта на полицаите е 20 г. лишаване от свобода или доживотна присъда.

Демерджиев обяви, че ще внесе предложения за завишаване на наказанията за каналджиите, включително конфискация на автомобилите, когато са собственост на лицата, возещи мигранти, както и глоба в размер до 10 пъти стойността на МПС, когато то не е собственост на този, който превозва мигрантите.

Той призна, че "наличните средства не са ефективни" за справяне с увеличения натиск по границата.

Вътрешният министър обяви, че трафикантите постоянно сменят тактиките си в съответствие на начина, по който МВР противодейства.

Последният случай, при който полицай отново пострада тежко, е показал, че организаторите на схемите използват по-съвременни автомобили за превоз на мигрантите, като се движат с 200 км/ч по магистрала "Тракия", за да не допуснат да бъдат настигнати.

Пресрещането им се прави само при доближаването до големи градове като Бургас или София.

Демерджиев отхвърли критиките, че служителите на МВР не са спрели принудително буса, така че да не може да продължи напред.

"Ако се ползва лента за принудително спиране в този автомобил ще има 11 трупа. Ние не сме варвари", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024