Уволниха председателя на Института по метрология, отговарящ за изборните машини Снимка: © Getty Images

Председателят на Българския институт по метрология (БИМ) Снежана Спасова е била освободена от длъжност. Институтът отговаря за сертифицирането на машините за гласуване и удостоверяването на тяхната изправност.

Това се случва само две седмици преди провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Решението е взето от Министерски съвет на 16 септември - ден, след като беше направена демонстрация за сигурността на машините за предстоящия вот. Спасова е била освободенa по средата на удостоверяване на устройствата за машинно гласуване, съобщава Нова телевизия.

На ръководния пост временно е върнат Паун Илчев, който ще изпълнява и длъжността на зам.-председател. Той заемаше този пост в продължение на 6 години по време на кабинета на Бойко Борисов. За последно Илчев беше изпълнителен директор на „Държавната петролна компания“, която правителството на Кирил Петков обяви за "неефективна" и закри в последния работен ден на редовното правителство през август.

Смяната в ръководството на БИМ се случва две седмици преди провеждането на парламентарни избори и съвпада точно с периода на сертифициране на машините за гласуване.

Съгласно Изборния кодекс Институтът по метрология заедно с Министерството за електронно управление и Българския институт за стандартизация, са структурите, които отговарят за сертифицирането на машините за гласуване и удостоверяването на тяхната изправност.

Снежана Спасова бе назначена на поста ръководител на БИМ по време на третото правителство на Бойко Борисов през март 2021 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024