В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Руското знаме беше издигнато пред сградата на община Дупница при това под съпровода на съветската военна песен "Вставай, страна огромная". Това стана ясно от публикации в социалните мрежи.

Знамето на Русия е поставено редом с българското и европейското на пилоните пред общината в Дупница. Това се случва точно на 9 май, когато се отбелязва Деня на Европа. В Русия обаче 9 май е известен като Деня на победата на СССР над Нацистка Германия.

БНР съобщава, че общинският съветник в Дупница от "Продължаваме промяната-Демократична България" Николай Табаков два пъти е свалил руското знаме. Вторият път то дори е било изхвърлено в кофата за боклук - но все пак е било върнато обратно на мястото си по нареждане на кмета Първан Дангов.

Дангов е кмет на Дупница, избран от листата на БСП за България. Той е градоначалник в периода 2003-2007 г., но на местните избори през 2023 г. е избран отново за кмет. Той заема мястото на Методи Чимев от ГЕРБ, който управлява града от 2011 г. насам.

Самият той потвърждава пред БТА за окачването на руския флаг и казва, че е получил обаждане от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), то да бъде свалено. Кметът обаче не вижда "нищо в лошо знамето да бъде пред Общината в днешния ден", като изтъква, че България не била преустановила отношенията си с Русия.

От полицията в Кюстендил казват пред телеграфната агенция, че по случая има подаден сигнал и прокуратурата е била уведомена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024