В извънреден ход Путин обяви, че Русия ще разположи ядрени оръжия в Беларус Снимка: © Getty Images

Президентът Владимир Путин заяви, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. Той се е договорил за това с колегата си Александър Лукашенко. А ходът му, не само че изостря противопоставянето със Запада, но е и явно предупреждение към НАТО за военната подкрепа за Украйна.

Въпреки че не е неочаквано и въпреки че Путин заяви, че ходът няма да наруши обещанията за неразпространение на ядрените оръжия, това е един от най-ясно изразените ядрени сигнали на Русия от началото на инвазията ѝ в Украйна преди 13 месеца.

Съединените щати – другата ядрена суперсила в света – реагираха предпазливо на изявлението на Путин. Високопоставен служител на администрацията заяви пред Reuters, че няма признаци, че Москва планира да използва ядрените си оръжия.

Путин оприличи плановете си на това, което правят САЩ с разполагането на оръжията си в Европа. Той заяви, че контролът ще остане в ръцете на Русия и няма да бъде предаван на Беларус. Това обаче ще е първият път от средата на 90-те години на миналия век, когато Москва ще базира такива оръжия извън страната.

„Тук също няма нищо необичайно: първо, Съединените щати правят това от десетилетия. Те отдавна разполагат своите тактически ядрени оръжия на територията на съюзническите си държави“, заяви Путин пред държавната телевизия.

„Договорихме се, че ще направим същото – без да нарушаваме задълженията си, подчертавам, без да нарушаваме международните си задължения за неразпространение на ядрените оръжия.“

Напрежението около войната в Украйна нарасна след доставките на западни оръжия за Киев и след като Москва промени реториката си относно военната си операция от „демилитаризация“ на съседката си към борба с „колективния Запад“ там.

Някои ястребово настроени руски политици и коментатори отдавна спекулират с ядрени удари, като твърдят, че Русия има право да се защити с ядрени оръжия, ако бъде принудена. Не е ясно с какъв арсенал разполага страната, като се има предвид, че това е област, която все още е забулена в тайна от Студената война.

Експерти акцентираха върху значимостта на руския ход, тъй като досега Москва се гордееше, че – за разлика от Съединените щати – не разполага ядрени оръжия извън границите си.

Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) предупреди, че ядрените заплаха създават опасно чувство на несигурност около евентуалната им употреба. Колкото по-дълго продължава войната на Русия в Украйна, толкова по-голям е рискът от ядрен удар, заявиха от организацията миналия месец преди първата годишнина от офанзивата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024
Важно днес

В ДПС вече не само се цепят, но и ще се съдят за клевета

Джевдет Чакъров ще заведе дело срещу Хамид Хамид

09:57 - 17.07.2024
Важно днес

Всички без ДПС на Пеевски са поканени на разговори от ПП-ДБ

Коалицията иска мнозинство за реформи, преди да получи втория мандат

09:49 - 17.07.2024