В корпоративен свят, доминиран от мъже: бивша стюардеса поема японските авиолинии Снимка: © Screenshot: KYODO NEWS

За първи път нациoналният презвач на Япония ще бъде управляван от жена - това е бившата стюардеса от Japan Аirlines Мицуко Тотори.

Освен че извървява (или по-точно прелетява) дълъг път от 1985-а година насам, когато за първи път се качва на борда на самолет на японските авиолинии, Тотори се нарежда сред малкото жени по върховете на японския бизнес.

"Много жени преминават през истинска борба, докато изграждат кариерата си. Искам назначението ми като президент на компанията да ги окуражи или да им даде смелостта да направят следващата крачка," са първите ѝ думи по време на пресконференция след като поема високия пост.

Промените начело на японските авиолинии идват в момента, в който превозвачът все още се възстановява от загубите от пандемията, но и след скорошен инцидент с негов самолет.

На 2-ри януари на летище "Ханеда" в Токио пътнически полет се удари в друга по-малка машина на бреговата охрана. Последва пожар, като петима души от шестимата на борда на по-малкия самолет загинаха, а всички 379 пасажери в другия самолет оцеляха.

Самолет се приземи в пламъци в Токио след сблъсък с друг. 5-има души от втората машина са загинали (Обновена)

Тотори поема отговорната позиция и на фона на сериозния натиск пред Япония да компенсира неравнопоставеността между половете и да се опита да намали сериозната разлика в заплащането между мъже и жени в страната.

В момента, въпреки че са добре обучени и подготвени и участват активно на пазара на труда, японките се нареждат на 139 място от 156 държави в света по отношение на заемани високи мениджърски позиции.

Официалните данни сочат, че в една на всеки пет компании изобщо няма жени на ръководни постове, а разликата в заплащането на мъжете и жените в страната е над 20 на сто в полза на мъжете.

Според статистиката от всички над 1800 компании, чиито акции се търгуват на борсата в Токио, жените по върховете им са по-малко от 1%.

Япония вече си е поставила официална цел - до 2030 г. 30% от управленските позиции в големите корпорации да бъдат заемани от жени.

Другата цел е да се повиши броят на жените предприемачи и до 2033 г. зад такива да стоят зад най-малко 20 на сто от стартъпите в страната.

За да променят тенденциите и правителството, и бизнесът дават началото на различни инициативи.

Така например в някои японски компанни се опитват да подпомогнат развитието на жените в кариерата като им предоставят гъвкаво работно време, опции за отдалечена работа и менторски програми.

Заради наложената от векове норма японският бизнес да бъде доминиран от мъже много традиционалисти все още смятат, че съвременните жени получават достатъчно възможност на работното място. Подобни нагласи карат някои социолози да мислят, че колкото и голямо да е желанието за промяна, този процес ще бъде труден и ще отнеме много време.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024