В случай че има съмнения за Covid в училище или детска градина, тестовете ще се поемат от държавата Снимка: © Getty Images

Когато има съмнения за случай на коронавирус в организиран колектив като ясла, детска градина или училище, тестовете ще се плащат от държавата. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за „Тази сутрин“ по bTV.

Той коментира новите мерки в училищата, предприети от МОН, и каза как трябва да действат родителите на дете с коронавирус или на дете, което е контактно на заразен свой съученик.

„Когато става дума за случай в организиран колектив – детска градина, ясла, училище, тестовете ще се поемат от държавата“, каза Кунчев.

Наказания и компромиси: Кой ще отговаря за носенето на маски в училище?

Според него МОН има много ясна стратегия за това как ще се процедира при заразен ученик. „Ако има такива съмнения, детето временно се изолира. В рамките на 1-2 часа се съобщава на родителите, те идват, после започва наблюдение и изследване.

По думите на Кунчев – едва ли ще има родители, които не искат да се тестват, ако детето им трябва да се подложи на проба за коронавирус. „Няма такъв случай, по-скоро е обратното. В закона пише, че следва наказание, но нямаме до момента случай на човек, който е отказал изследване. Напротив – проблемът е да осигурим изследвания на всички желаещи“, обясни той.

При случай на положителна проба в класа на детето, за родителите му няма да има карантина, поясни Кунчев. „Само ако техните деца са с положителен резултат, ще има изследване за тях“, каза той.

Той препоръчва шлемове за учениците, защото са по-удобни от маските. Освен това каза, че още не са изготвени прагове на епидемична обстановка, които да определят кога да се затварят училища при усложняване на пандемията.

„Доколкото сме поели ангажимент, до края на седмицата ще предложим такива прагове. Не е най-добрият подход да работим с цифрите. Има разлики между училищата, начините на организация, има разлика между областите. Благоевград и Търговище имат разлики в епидемиологичната обстановка. Областните власти трябва да вземат решения“, каза Кунчев.

България е в челото на класацията по смъртност и заразени медици с Covid-19

България е на 19-о място по заболеваемост от Covid-19 от общо 31 страни от ЕС и Европейското икономическо пространство. Това сочат данните от последните 14 дни, цитирани от главния държавен здравен инспектор. По-обезпокоителната новина според него е, че страната ни е втора по смъртност и засегнати от коронавирус медицински работници.

Той каза, че най-засегнатата страна, що се отнася до новите случаи, е Испания, в която заболеваемостта е 12 пъти по-голяма от тази в България. В Хърватия и Румъния тя е три пъти по-сериозна от заболеваемостта у нас.

Що се отнася до жертвите на Covid-19 – малко над 4% от заразените с вируса в България са починали (706 души). А 5,65% от положителните проби от началота на пандемията са на медици.

Според Ангел Кунчев процентът на тестовете с положителен резултат изглежда така, сякаш не се променя и е в рамките на 2-4 на сто на дневна база. Ако погледнем отвъд цифрите обаче, ще видим, че в Центъра за заразни и паразитни болести всеки ден процентът положителни проби варира от 15-22%, каза той. По думите му – ниският среден процент идва от отрицателните тестове на хора, които си правят проби по желание.

Няма да затваряме страната отново

Попитан дали България ще предприеме отново същите мерки като в началото на епидемията – затваряне на страната и изграждане на КПП-та, доц. Кунчев обясни, че едва ли ще се стигне до подбна фаза.

„Ако зависи от мен, КПП-та няма да има. Те пречат на нормалния живот, на икономиката. Ако стане драма – увеличи се заболеваемостта десетки пъти, то тогава ще се вземат нужните мерки. Но не мисля, че ще се върне такова затваряне като от началото на епидемията“, каза главният държавен здравен инспектор.

Кунчев vs Мангъров: „Затваряй си устата“

Преди дни началникът на детското отделение в Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров отправи критики към главния държавен здравен инспектор. Пред bTV Мангъров сподели, че Кунчев му казал „да си затваря устата“. Реакцията му била вследствие на думите му, че да се слагат маски на децата в училище е „извращение“.

„Винаги сме били приятели. Той ми каза - много говориш, а аз съм единственият, който се противопоставя на лошото отношение към теб. Трябва да млъкнеш“, сподели Мангъров.

Кунчев отвърна: „Омръзна ми да обсъждам изявления на хора, които в живота си не са виждали болен от Covid-19. Не съм казал да не си затваря устата. Казах му да не обърква хората. Когато СЗО препоръчва мерки, когато европейските и американските центрове показват с цифри колко помагат маските, това говори красноречиво. Първо обаче да влезе в отделението по Covid, където не е стъпвал досега. Не искам да плаша хората, но Covid-19 е страшен и това е реалност“.

Той препоръча хората да си направят противогрипни ваксини. У нас са осигурени 260 хиляди дози на над 6 милиона население. „Дали ще стигнат, не мога да кажа. Само за Балканите дефицитът е 1 млн. дози, недостиг на грипни ваксини има по целия свят“, каза Кунчев.


Мангъров vs. МОН: Мерките в училищата са безсмислени


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024