"Вагнер" е загубила над 30 хил. бойци в Украйна, твърдят САЩ

Над 30 хил. наемници, сражаващи се за руската паравоенна група "Вагнер", са били убити или ранени от началото на войната в Украйна. Това твърдят от Белия дом.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към американското президентство Джон Кърби заяви, че през последните седмици групата е понесла значителни загуби, като поне около 9000 от бойците ѝ са загинали в сраженията.

Съединените щати изчисляват, че 90% от войниците на "Вагнер", убити в Украйна от декември насам, са били затворници, като повечето от жертвите са били необучени.

Въпреки загубите обаче "Вагнер" е постигнал успехи в района на град Бахмут. Някои от най-ожесточените боеве във войната се водят около източния град, като наемниците на частната паравоенна група участват активно в руските усилия за превземането му.

Украинските войски твърдят, че бойците на "Вагнер" са били изпращани в атаки в големи количества и по открити терени. Говорител на украинската армия заяви, че Москва не е успяла да евакуира ранените и загиналите войници - което е довело до "места, където телата им просто са струпани".

Превземането на Бахмут може да позволи на Русия да напредне към по-големи градове на запад, като Краматорск и Славянск. Въпреки това, според Кърби, по-нататъшният напредък на фронта би могъл да се окаже труден.

"Възможно е в крайна сметка да успеят в Бахмут, но това няма да има реална стойност за тях, защото няма никакво стратегическо значение", каза той и добави, че украинските сили ще поддържат силни отбранителни линии в целия регион на Донбас.

На други места служители на британското разузнаване изчислиха, че руските редовни сили и войските на "Вагнер" може да са понесли между 175 000 и 200 000 жертви, включително между 40 000 и 60 000 загинали.

Частната паравоенна групировка, ръководена от Евгений Пригожин, е била много по-малка преди войната, с едва 5000 бойци, повечето от които са били опитни бивши войници.

Миналата година тя започна да набира десетки хиляди бойци - до голяма степен от затворите, тъй като Русия имаше проблеми с намирането на войници за инвазията си в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024