"Вагнер" ще изтегли войските си от Бахмут заради тежки загуби и липса на боеприпаси, обяви Пригожин Снимка: © Screenshot

Лидерът на руската наемническа групировка "Вагнер" Евгений Пригожин внезапно обяви, че силите му ще напуснат украинския град Бахмут, който се опитват да превземат от миналото лято.

Той заяви, че войските му ще напуснат града следващата седмица на 10 май поради тежки загуби и недостатъчни запаси от боеприпаси.

"Заявявам от името на бойците на "Вагнер", от името на командването на "Вагнер", че на 10 май 2023 г. сме длъжни да предадем позициите си в Бахмут на частите на Министерството на отбраната и да изтеглим останките на Вагнер в логистични лагери, за да ближем раните си", заяви Пригожин в изявление, цитирано от "Ройтерс".

Лидерът аргументира решението си с липсата на боеприпаси, тъй като заради този проблем войниците му "са обречени на безсмислена гибел". Изявлението му дойде, след като той публикува видеоклип в социалните мрежи, на който се разхожда сред телата на мъртви бойци и моли Министерството на отбраната на Русия за още доставки на оръжие.

"Шойгу! Герасимов! Къде са... боеприпасите . Те умират, за да можете вие да се забавлявате в кабинетите си от червено дърво", каза той, като се обърна към министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на руските сили Валерий Герасимов.

"Вагнер" ръководи опитите на Русия да превземе украинския град Бахмут от миналото лято. Това е най-дългата и кървава операция в рамките на войната в Украйна.

Изказването на Пригожин трябва да се приема с известно съмнение, тъй като в миналото той често е правил импулсивни коментари. Миналата седмица предложи да прекрати артилерийския обстрел срещу украинските сили в обсадения Бахмут, а по-късно заяви, че казаното било просто "шега".

От месеци Русия се опитва да превземе града, въпреки че той няма голяма стратегическа стойност. Миналата седмица Пригожин призна пред руски военен блогър, че бойците на "Вагнер" в Бахмут са изчерпали запасите си от патрони за последните дни и се нуждаят от хиляди муниции.

Ако недостигът не бъде преодолян, наемниците му ще бъдат принудени или да се оттеглят, или да останат и да умрат, предупреди той: "Тогава, без значение какво искат нашите бюрократи, всичко останало ще се срине."

Пригожин заяви, че силите му са се съгласили да останат в Бахмут до 10 май, за да може Русия да отбележи 9 май - т.нар. Ден на победата - във вторник.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024