Лукашенко обяви, че е договорил деескалация на конфликта с "Вагнер". Пригожин потвърди Снимка: © Screenshot

Новината се обновява. Последна актуализация в 17:33 ч. на 24 юни 2023 г.

  • Евгений Пригожин обяви, че "Вагнер" прекратява военния поход към Москва - денонощие, след като започна бунт срещу руската армия.
  • Той обвини руското Министерство на отбраната, че е атакувало тилови лагери на наемническата му войска.
  • Пригожин твърди, че силите му са поели контрола над всички военни обекти в руския град Ростов на Дон и се отправя към Моска. Смята се, че той разполага с около 25 000 войници.
  • Руският президент Владимир Путин определи ситуацията като "държавна измяна" и предупреди, че ще накаже всички отговорни.

20:20 ч. Лукашенко обяви, че Пригожин е приел предложението му да спре настъплението на "Вагнер груп" и да започне преговори, съобщиха от пресслужбата на президента на Беларус.

Разработен е изгоден и приемлив вариант за разрешаване на ситуацията с гаранции за сигурност на бойците от "Вагнер". Преговорите между Лукашенко и Пригожин продължиха през целия ден.

Телеграм каналът "Пул Первого" съобщава, че Пригожин е приел предложението на Лукашенко да спре движението на наемниците си и да предприеме стъпки за деескалация.

Новината е потвърдена и от самия Евгений Пригожин, който обяви, че неговите войски ще бъдат върнати в базите си. Целата била да се избегнат кръвопролития, се казва в аудио съобщение от ръководителя на наемническата група.

Според "Россия 24" разговорът между Пригожин и Лукашенко е бил съгласуван с Путин.

Малко по-рано руската агенция ТАССС съобщи, че срещу Евгений Пригожин вече е образувано наказателно дело по член 279 от Наказателния кодекс на Руската федерация за организиране на въоръжен бунт. Междувременно В Москва, Московска и Воронежка област е въведен режим на антитерористична операция, а понеделникът е обявен за неработен ден.

18:57 ч. Сблъсъци между цивилни са избухнали по улиците на южния руски град Ростов на Дон, който по-рано днес мина под контрола на въстаниците от "Вагнер". Някои жители подкрепят наемниците на Евгений Пригожин, други са на страната на официалната руска власт.

Очакват се и бойците на чеченския лидер Рамзан Кадиров, които приближават град. Кадиров обвини групата наемници в държавна измяна и обяви, че ще се бие с тях. Хората от "Вагнер" от няколко часа извеждат жители на града от съображения за сигурност. На бензиностанциите са се образували дълги опашки. В супермаркетите хората се запасяват с хранителни стоки.

17:33 ч. Латвия затваря границите си за руснаци

Латвия обяви, че затваря границите си за руснаци и няма да приема молбите на руски граждани, които напускат "поради настоящите събития". Миналата година, когато започна войната в Украйна, в балтийската страна имаше особен наплив от руснаци.

Друга съседка на Русия - Естония също заяви, че засилва сигурността по границата си, а министър-председателят Кая Калас добави, че е в "тясна връзка" с латвийските, литовските и финландските си колеги.

17:05 ч. Денков свиква извънредно съвещание със службите

Премиерът Николай Денков свиква извънредно съвещание заради напрегнатата обстановка в Русия.

В срещата ще участват вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на отбраната и на вътрешните работи, както и ръководителите на няколко служби - Държавна агенция „Национална сигурност“, „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“.

На съвещанието те ще обсъдят евентуалните рискове за сигурността на страната и за живота и здравето на българските граждани в Русия, както и готовността на държавата за реакция при възникване на необходимост.

Междувременно МВнР предупреждава българските граждани да избягват пътувания в Русия.

реклама на наемническата армия на Вагнер

17:00 ч. "Вагнер" се насочва към Москва

Наемническите войски на "Вагнер" продължават към Москва. Руските военни започнаха въздушни атаки срещу тях, но те изглежда не са в състояние да забавят светкавичното им настъпление.

Губернаторът на Липецка област Игор Артамонов потвърди, че групировката пренася "оборудване" в региона. От столицата на региона до Москва са по-малко от 400 км.

Видеоклип в социалните мрежи показва конвой от въоръжени автомобили на "Вагнер", който се движи в Липецка област, която се намира точно между град Воронеж и Москва.

В социалната мрежа Артамонов написа: "Правоохранителните органи и властите... предприемат всички необходими мерки, за да гарантират безопасността на населението. Ситуацията е под контрол."

15:47 ч. Международна реакция: Турция и Беларус подкрепиха Путин. Западните държави наблюдават ситуацията.

Руските държавни медии съобщават, че президентът Путин е провел разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който е изразил подкрепата си за сегашното руско ръководство.

В изявление на Съвета за сигурност от Беларус също се казва, че страната остава съюзник на Русия и че вътрешните спорове са "подарък за колективния Запад".

Междувременно в западната част от света правителството на Великобритания ще проведе извънредна среща "Кобра", за да обсъди ситуацията в Русия. Премиерът Риши Сунак заяви, че следи внимателно случващото се и планира да разговаря с международните съюзници по-късно днес.

Външният министър на Германия Аналена Баербок вече е направила това - тя е разговаряла с колегите от Г-7 относно бунта на "Вагнер" и се очаква кризисният екип на германското правителство също да проведе среща.

Италианският министър-председател Джорджия Мелони заяви, че бунтът показва, че в Русия цари вътрешен "хаос".

15:35 ч. Къде е Путин?

В социалните мрежи се появиха спекулации, че самолетът на президента Владимир Путин е напуснал Москва около 14 часа местно време в събота и се е насочил на северозапад, като впоследствие е изчезнал от системата. Информацията може да бъде проверена в сайта за проследяване на полети FlightRadar.

Дори и това да е вярно, няма реална информация дали държавният глава е бил в самолета. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече твърденията и каза, че Путин продължава да се намира и "работи в Кремъл".

Профилът на медията NEXTA в Twitter споделя информация, че самолети на други важни руски лица са отпътували, включително този на премиера Михаил Мишустин. Освен това най-богатият член на правителството, вицепремиерът Денис Мантуров, вече е напуснал страната.

15:06 ч. Руски хеликоптери обстрелват военния конвой на "Вагнер", който се насочва към Москва

Руски военни хеликоптери са открили огън по конвой от наемници на "Вагнер", които вече са на половината път към Москва.

Според информация на "Ройтерс" те са открили въздушна атака срещу войниците на магистрала М4 край Воронеж.

Информацията за случващото се е изключително противоречива и трудно може да бъде независимо проверена. Няколко източници обаче посочват, че войските на "Вагнер" напредват бързо и лесно към рускакта столица.

Самият Пригожин се похвали по-рано, че е поел контрола над военна централа в Ростов на Дон, без да произведе нито един изстрел.

14:25 ч. BBC: Силите на "Вагнер" са превзели военни обекти във втори град

Силите на "Вагнер" са превзели военни съоръжения във втори руски град - Воронеж, който се намира на половината път между Ростов на Дон и Москва. Това съобщава руската служба на британската медия BBC, като се позовава на свои източници.

Представителите на града все още не са коментирали публично това твърдение.Междувременно губернаторът на областта Александър Гусев предупреди, че се разпространяват много фалшиви съобщения за движение на бронирана колона в региона.

Той казва също, че руските въоръжени сили в момента провеждат "оперативни и бойни мерки" в региона в рамките на обявената по-рано антитерористична операция.

14:10 ч. Пригожин отговори на Путин

Лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин коментира телевизионното обръщение на президента Владимир Путин и заяви, че държавният лидер "дъбоко е сбъркал", като го е нарекъл предател.

"Никой няма да се предаде по искане на президента... Не искаме страната да продължи да живее в корупция и лъжа. Ние сме патриоти, а тези, които са против нас, са тези, които се събраха около гадовете", каза той в разпространен аудиозапис.

Междувременно в официалния канал на "Вагнер" в Telegram се появи и още едно послание срещу Путин. В него пише: "Путин направи грешен избор. Още по-зле за него. Скоро ще имаме нов президент"

13:15 ч. Затруднения с Telegram в Русия

Потребители на приложението Telegram съобщават за затруднения при използването му в няколко региона на Русия. Сривове са регистрирани в столицата Москва, в Санкт Петербург, както и в областите Воронеж и Волгоград.

В същото време каналът Telegram Brief казва, че проблеми с платформата има и в градовете Новосибирск, Сочи, Краснодар и анексирания Севастопол.

До момента не е ясна конкретната причина за това, но някои предполагат, че тя може да се дължи на повишеното потребление на приложението на фона на военния бунт на "Вагнер". Telegram е особено популярен в Русия

12:55 ч. Зеленски: "Всеки, който избере пътя на злото, се самоунищожава"

Украинският президент Володимир Зеленски направи първия си коментар след новините за бунта на "Вагнер" срещу руската армия. В публикация в Twitter той заяви, че "нито една лъжа не може да скрие" "пълната слабост" на Русия в условията на бунт.

"Всеки, който избере пътя на злото, се самоунищожава. Който изпраща колони от войници, за да унищожат живота на друга държава, и не може да ги спре да бягат и да се предават, когато животът се съпротивлява", написа Зеленски.

Държавният глава изтъква, че Москва дълго време е използвала пропаганда, за да прикрие слабостта си, но сега хаосът е толкова голям, че не може да бъде скрит от "нито една лъжа".

"Слабостта на Русия е очевидна. Слабост в пълен мащаб. И колкото по-дълго Русия държи войските и наемниците си на наша земя, толкова повече хаос, болка и проблеми ще си навлече по-късно. Това също е очевидно. Украйна е в състояние да защити Европа от разпространението на руското зло и хаос", заключва Зеленски.

11:51 ч. Войници на "Вагнер" вероятно се насочват към Москва

Части на "Вагнер" пътуват на север през Воронежката област и вероятно "целта им е да стигнат до Москва". Това твърди британското военно разузнаване в свой нов доклад.

В него се посочва, че други войски на наемническата групировка са преминали територията от окупираната Украйна в Русия от "най-малко две места". В Ростов на Дон тя "почти сигурно е окупирала ключови обекти за сигурност, включително щаба, който ръководи военните операции на Русия в Украйна", се казва в доклада.

Британското министерство не дава подробности как е стигнало до своя анализ.

"През следващите часове лоялността на руските сили за сигурност и особено на руската Национална гвардия ще бъде от ключово значение за това как ще се развие кризата. Това представлява най-значимото предизвикателство пред руската държава в последно време", се казва в него.

11:11 ч. Президентът Румен Радев смята, че все още е твърде рано да се правят коментари

Президентът Румен Радев смята, че все още е твърде рано да се правят коментари около бунта на наемническата групировка "Вагнер" срещу руската армия, но определи обстановката в Русия като "много динамична".

Държавният глава смята, че военните действия на територията на страната ще се отразят и на динамиката на конфликта в Украйна.

"Тепърва предстои да видим как ще се развие ситуацията. Рано е да се правят коментари. Обстановката е много динамична, но вижте - винаги, когато се формира една наемна армия, която се въоръжава тежко, и то когато в нея има определени престъпници, винаги е проблем, какво ще се прави с нея, когато войната свърши. Сега има развръзка още преди войната да е свършила. Това е наистина сериозен проблем", коментира той.

По думите му обаче все още не можем да знаем какви са истинските причини за ситуацията и дали целта на лидера на "Вагнер" Евгений Пригожин е свалянето на Путин от власт или е просто част от неговата вражда с Министерството на отбраната.

Попитан какво трябва да направи България по този въпрос, Радев призова за укрепване на отбранителния капацитет на България в системите на НАТО.

Президентът в момента е на посещение в Австрия по покана на австрийския канцлер Карл Нехамер, където ще участва в тазгодишното издание на Европейски форум Вахау. Той не изключи възможността бунтът на "Вагнер" в Русия да бъде сред теми за дискусия.

10:00 ч. Владимир Путин: Бъдещето на Русия е поставено на карта

Руският президент Владимир Путин призна, че руският град Ростов на Дон е блокиран и възстановяването на реда там ще бъде трудно. В телевизионно обръщение към нацията без да споменава директно името на ръководителя на "Вагнер" Евгений Пригожин, той каза, че високите "амбиции" на някои хора са довели до "държавна измяна".

"Всички, които са тръгнали по пътя на предателството, ще бъдат наказани и ще бъдат подведени под отговорност. На въоръжените сили са дадени необходимите заповеди", заяви Путин.

Държавният глава определи бунтът на "Вагнер" като "удар в гърба" на Русия и предупреди, че отговорът му ще бъде "твърд". Путин дори направи препратка към събитията от 1917 г., когато "руснаци убиват руснаци" по време на гражданската война.

Той заяви, че ще направи всичко възможно, за да защити страната и че ще бъдат предприети "решителни действия" за стабилизиране на ситуацията в Ростов на Дон, където "Вагнер" държи контрола над всички военни обекти.

09:30 ч. Руското военно министерство призова частите на "Вагнер" да не участват в "криминалната авантюра"

Руското министерство на отбраната е призовало бойците на "Вагнер" да се свържат със своите представители и с правоохранителните служби. То ги предупреждава, че са били измамени и въвлечени в "криминална авантьюра", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.

Междувременно Москва въведе антитерористични мерки. По улиците на руската столица са забелязани бронирани автомобили.

Кметът Сергей Собянин се обърна към съгражданите си в „Телеграм“ с призив да ограничат движението, и обяви, че масовите мероприятия могат да бъдат забранени, а пътищата са под засилен контрол от полицията.

На всички служители и сътрудници на ФСБ, които не са на работа в момента е заповядано да си стоят по домовете и да бъдат на разположение, специалните части ОМОН и гвардейските формирования са в състояние на тревога и са събрани в поделенията.

08:49 ч. Пригожин твърди, че силите му са поели контрола над всички военни обекти в Ростов на Дон

Според различни източници частната военна групировка „Вагнер“ е превзела щаба на руската армия в Ростов на Дон, откъдето се командват операциите на Русия в Украйна. Руските медии отразяват "напрежение" в Ростов, и твърдят, че всичко е „под контрол“, но същевременно достъпът на граждани до центъра на града е забранен, а множество снимки показват бойци в униформи на „Вагнер“ около сградата на щаба.

Самият Пригожин е сниман да посещава войниците, окупирали сградата. На видеоклип, разпространен в социалните мрежи, се вижда как Пригожин се среща с руския зам.-министъра на отбраната Юнусбек Евкуров. Не е ясно кога са направени кадрите, но се твърди, че на тях лидерът на "Вагнер" седи с Евкуров и Владимир Степанович Алексеев, който е заместник-началник на руското военно разузнаване.

Има сведения, че армейски подразделения на руската армия се присъединяват към „Вагнер“, и заменят командирите на частите с хора от частната групировка.

Твърди се още, че частната армия вече владее множество административни сгради в Ростов на Дон. Видеоклипове в социалните мрежи показват как силите на "Вагнер" влизат в руския град, а на едно от тях се вижда как въоръжени мъже в униформи ображдат централата на полицията. На жителите на града е казано да запазят спокойствие и да останат на закрито.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024