Нидерландия е готова на всичко в името на глътка въздух от пандемията - дори на необичайни научни експерименти, маскирани като музикални концерти или туристически пътувания.

Точно това е целта зад последната нестандартна идея, подкрепена от държавата: организиране на 8-дневна ваканция в Гърция за около 200 души като част от изследване за безопасността на туризма по време на Covid-пандемията.

"Теренът" на експеримента е остров Родос, където гостите ще бъдат настанени в хотел с all-inclusive обслужване. Уловката е, че те няма да имат право да напускат територията на комплекса по време на почивката си, а след завръщане ще трябва да се подложат на 10-дневна карантина. Участието в експеримента не е безплатно - всеки от гостите ще трябва да плати 399 евро за привилегията да посети гръцкия остров.

Това очевидно не притеснява холандците, след като над 25 000 души са кандидатствали по схемата.

Определянето на 187-те избраници ще стане с жребий, като няма да бъдат допускани хора от групи, при които има висок риск от усложнения при зараза с коронавируса.

Те ще трябва да са на възраст между 18 и 70 години, като ще се наложи да предоставят отрицателен тест за Covid-19 преди заминаване. Ако някой от гостите получи коронавирусна инфекция по време на престоя, ще бъде преместен в гръцки карантинен хотел, а фирмата-организатор ще поеме всички разходи по лечението и настаняването.

Два ресторанта и три басейни на комплекса ще са отворени само за участниците в експеримента, но те няма да имат право да посещават плажа. За всичко останало ще могат да разчитат на служителите от хотела, които ще са само на тяхно разположение.

Не всички в социалните мрежи одобряват идеята, като някои я смятат за безотговорна на фона на третата вълна на Covid-19. Други сравняват преживяването с престой в "луксозен затвор" и се питат защо някой би се съгласил с подобни условия.

Високото ниво на интерес към схемата е обяснимо - в момента Нидерландия се намира в доста строг локдаун, важи вечерен час и забрана за обществени събирания.

Официалната препоръка на властите е всички граждани да избягват пътувания в чужбина, ако не са наложителни. Това ограничение важи поне до 15 май.

"Холандците нямат търпение да заминат на почивка зад граница отново, а индустрията иска отново да работи. Но всичко трябва да се организира безопасно и сигурно по отношение на Covid-правилата. Имам пълна увереност, че тази инициатива ще покаже как хората могат да се наслаждават на безгрижна почивка с туроператорска компания", казва представителят на браншовата асоциация Франк ван Оостдам пред RTL Nieuws.

Пътуването е насрочено за 12 април.


Музикален фестивал по време на локдаун: Нидерландия провежда нов мащабен Covid-експеримент


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори