Нидерландия е готова на всичко в името на глътка въздух от пандемията - дори на необичайни научни експерименти, маскирани като музикални концерти или туристически пътувания. 

Точно това е целта зад последната нестандартна идея, подкрепена от държавата: организиране на 8-дневна ваканция в Гърция за около 200 души като част от изследване за безопасността на туризма по време на Covid-пандемията. 

"Теренът" на експеримента е остров Родос, където гостите ще бъдат настанени в хотел с all-inclusive обслужване. Уловката е, че те няма да имат право да напускат територията на комплекса по време на почивката си, а след завръщане ще трябва да се подложат на 10-дневна карантина. Участието в експеримента не е безплатно - всеки от гостите ще трябва да плати 399 евро за привилегията да посети гръцкия остров. 

Това очевидно не притеснява холандците, след като над 25 000 души са кандидатствали по схемата.

Определянето на 187-те избраници ще стане с жребий, като няма да бъдат допускани хора от групи, при които има висок риск от усложнения при зараза с коронавируса. 

Те ще трябва да са на възраст между 18 и 70 години, като ще се наложи да предоставят отрицателен тест за Covid-19 преди заминаване. Ако някой от гостите получи коронавирусна инфекция по време на престоя, ще бъде преместен в гръцки карантинен хотел, а фирмата-организатор ще поеме всички разходи по лечението и настаняването. 

Два ресторанта и три басейни на комплекса ще са отворени само за участниците в експеримента, но те няма да имат право да посещават плажа. За всичко останало ще могат да разчитат на служителите от хотела, които ще са само на тяхно разположение. 

Не всички в социалните мрежи одобряват идеята, като някои я смятат за безотговорна на фона на третата вълна на Covid-19. Други сравняват преживяването с престой в "луксозен затвор" и се питат защо някой би се съгласил с подобни условия.

Високото ниво на интерес към схемата е обяснимо - в момента Нидерландия се намира в доста строг локдаун, важи вечерен час и забрана за обществени събирания.

Официалната препоръка на властите е всички граждани да избягват пътувания в чужбина, ако не са наложителни. Това ограничение важи поне до 15 май. 

"Холандците нямат търпение да заминат на почивка зад граница отново, а индустрията иска отново да работи. Но всичко трябва да се организира безопасно и сигурно по отношение на Covid-правилата. Имам пълна увереност, че тази инициатива ще покаже как хората могат да се наслаждават на безгрижна почивка с туроператорска компания", казва представителят на браншовата асоциация Франк ван Оостдам пред RTL Nieuws. 

Пътуването е насрочено за 12 април. 


Музикален фестивал по време на локдаун: Нидерландия провежда нов мащабен Covid-експеримент


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед